Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

«Πρωτεργάτες» της πολιτικής Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου και πάλι σε «χρυσές» θέσεις στην κρατική μηχανή!

Στελέχη με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Γ. Παπανδρέου, με υπουργό Οικονομικών τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, «πρωτεργάτες» και αυτοί της ακολουθούμενης τότε πολιτικής που οδήγησε την χώρα στο πρώτο μνημόνιο και την τρόικα, εξακολουθούν να απολαμβάνουν και σήμερα υψηλά αξιώματα και θέσεις, με τις «ευλογίες» της νέας κυβέρνησης!

Αυτά επισημαίνει, εν ολίγοις, ο βουλευτής Αχαΐας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, σε ερώτηση που κατέθεσε στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ο βουλευτής, επί παραδείγματι και μόνο, αναφέρεται στις εξής περιπτώσεις:

«* Ο πρώην πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της περιόδου Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου Γεώργιος Ζαννιάς, εξ απορρήτων του διδύμου, ο οποίος ως εκ της θέσεώς του διαπραγματεύθηκε το 1ο Μνημόνιο, με απόφαση της ελεγχόμενης από την Κυβέρνηση Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, (μέσω του Υπ. Οικονομικών, των ασφαλιστικών Ταμείων κλπ), διορίστηκε στις 9.7.2012 στη θέση του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.

* Ο πρώην ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών της περιόδου Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου, Ηλίας Πλασκοβίτης, εξ απορρήτων και προσωπική επιλογή Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επίσης διαπραγματεύθηκε το 1ο Μνημόνιο, με το υπ αριθμ. 356/26.7.2012 προεδρικό διάταγμα, το οποίο υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και όλα τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, διορίστηκε από 20.7.2012 μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας με εξαετή θητεία, και, όπως έχει γραφεί στην εφημερίδα ΒΗΜΑ της 5.8.2012, με απολαβές 12.000 το μήνα, για μια υπηρεσία η οποία είναι διακοσμητική, αφού η Ελλάδα δεν ασκεί από της εισόδου της στην ΟΝΕ νομισματική πολιτική, γιατί δεν έχει δικό της νόμισμα, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της 17.7.2012 της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», είναι υποψήφιος να αναλάβει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

* Ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Αναστάσιος Μπάνος, ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου, συντάκτης του Μνημονίου αλλά και όλων των νομοθετημάτων της περιόδου υπουργίας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι ακόμη και σήμερα Νομικός Σύμβουλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, θα λαμβάνει από 12.7.2012 αποζημίωση ύψους 200 ¤ ανά συνεδρίαση, για τα επόμενα 5 έτη, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της. (Σας επισημαίνω, εάν δεν το γνωρίζετε, ότι ο ανωτέρω Νομικός Σύμβουλος έχει υπάρξει και Νομικός Σύμβουλος Υπουργών του ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη, στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, τα οποία κατεξοχήν υπογράφουν δημόσιες συμβάσεις. Δηλαδή ως εκ της θέσεώς του στα Υπουργεία κατάρτιζε ο ίδιος δημόσιες συμβάσεις, ενώ τώρα, από τη νέα αμειβόμενη θέση του, τις ελέγχει!!).

* Ο πρώην Γενικός Διευθυντή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, της περιόδου υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Χριστοδούλου, τοποθετήθηκε, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της περιόδου Παπαδήμου και έκτοτε, ακόμη και μετά τον διορισμό νέας διοίκησης, ασκεί καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Δραστηριοτήτων Εξωτερικού της Εθνικής Τράπεζας, αν και, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Monde, διεξάγεται έρευνα σχετικά με τον ρόλο του σαν υπευθύνου αγορών της Εθνικής Τράπεζας στην απόκρυψη του ελλείμματος το 2001, επί κυβερνήσεως Σημίτη, με τη βοήθεια της Goldman Sachs, (η οποία έλαβε για τις «υπηρεσίες» της το ποσό των 300 εκατομμυρίων Ευρώ), ενώ μάλιστα ο ίδιος έως το 1998 ήταν στέλεχος της Goldman Sachs».

Ο κ. Νικολόπουλος, αφού σημειώνει την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο, ρωτάει μεταξύ άλλων, με ποιο τρόπο συμβιβάζεται αυτή η δέσμευση της πλειοψηφίας της Βουλής με την ανανέωση εμπιστοσύνης σε πρόσωπα «πρωτεργατών» εκείνης της πολιτικής. «Δεν δίνει αυτό, το έναυσμα για την απαλλαγή όλων τους αλλά, κυρίως, των τότε πολιτικών τους προϊσταμένων, Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου, από κάθε ευθύνη;» σημειώνει, χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Αχαιός πολιτικός κάνει λόγο για «πρόκληση» απέναντι σε κάθε σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη, αλλά και απέναντι στα πολλά άξια στελέχη που διαθέτει η χώρα, καταλήγοντας:

«Προβληματιστήκατε πριν υπογράψετε το Π.Δ. διορισμού Πλασκοβίτη ως μέλους του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας εάν θα έπρεπε να το καταργήσετε ή τουλάχιστον να μειώσετε τα μέλη του και να μη υπογράψετε τον διορισμό του, αφού η χώρα, ως γνωστόν, δεν ασκεί εδώ και πολλά χρόνια νομισματική πολιτική, αφού δεν έχει νόμισμα; Δεν αποτελεί αυτό σπατάλη; Αν η ειδικότητα του κου Πλασκοβίτη, όπως γράφει το ΒΗΜΑ, αφορά την αγροτική οικονομία και όχι νομισματικά θέματα, τι θα κάνει στην Τράπεζα της Ελλάδας; Δεν αποτελεί κοινωνική πρόκληση ότι ο διορισθείς με την υπογραφή σας στην Τράπεζα της Ελλάδας, πρώην ΓΓ του κ. Παπακωνσταντίνου θα λάβει, μόνο από την θέση του αυτή, 864.000 ευρώ την επόμενη εξαετία, ενώ οι λοιποί Έλληνες υφίστανται τις συνέπειες των επιλογών του;».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...