Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

"Μαζί τα φάγαμε"...τώρα και σε βιβλίο από το Θ. Πάγκαλο!

- Τι γράφει για την φράση “μαζί τα φάγαμε”
- “Όλοι μαζί οι Έλληνες συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές”
- Κατηγορίες σε ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητους Έλληνες
- Κατηγορεί ακόμη τους βουλευτές της Αριστεράς που ποτέ δεν αντιδρούσαν σε προσλήψεις στο δημόσιο και στα επιδόματα

Σε 175 ηλεκτρονικές σελίδες κυκλοφόρησε σήμερα το ηλεκτρονικό βιβλίο του Θόδωρου Πάγκαλου «Μαζί τα φάγαμε».


Ο πρώην υπουργός υπερασπίζεται με ρεαλισμό τη διαβόητη φράση του, δίνει στοιχεία για τα λεγόμενά του, τεκμηριώνει με αναλυτικά σχήματα τους αριθμούς και καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: Ναι, τα φάγαμε όλοι μαζί.

«Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα... Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους...Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω».

Όπως γράφει το iefimerida.gr, με διαγράμματα ο κ. Πάγκαλος διαγράφει την ιστορική πορεία του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Στη Μεταπολίτευση περιγράφει αναλυτικά την πορεία του χρέους από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και υπογραμμίζει και τις ευθύνες της Αριστεράς:

«Η πλειοψηφία των βουλευτών της Αριστεράς όχι μόνο δεν πρότεινε και δεν βοήθησε στο πολιτικό και άρα κοινωνικό έργο αλλά αποτέλεσε φραγμό στις τεκμηριωμένες και σοβαρές προτάσεις των άλλων. Ολα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις...Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές...»

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ιστορίες πολιτών που τις έστειλαν στο site του Θ. Πάγκαλου.

"Σε ένα νησί του Βορείου Αιγαίου δέκα χρόνια πεθαμένη η μάνα του η σύνταξη έρχεται κανονικά και το χειρότερο κερνάει στο καφενείο τους ''αγανακτισμένους'' συντοπίτες, συνενόχους όταν έρχονται τα λεφτά, αυτά που είναι δανεικά, οι οποίοι βέβαια ξέρουν τα πάντα αλλά τον πίνουν τον καφέμ γελάνε και βρίζουνε ταυτόχρονα, βλέποντας ειδήσεις" είναι μόα απο αυτές.

Σε άλλη ιστορία αναφέρεται: "Α όχι, για τους καφέδες ο καφετζής δεν κόβει απόδειξη, ούτε πληρώνει ασφάλεια, γιατί είναι μικρό το χωριό και επειδή έχει και ένα στρέμμα γης... Με τίποτα, κόβει ένα τιμολόγιο και παίρνει και σύνταξη ΟΓΑ σαν γεωργός".

Μία άλλη πολίτης καταγγέλλει διακριτική μεταχείρηση σε ΔΟΥ των βορείων προαστίων, όπου πήγε για να τακτοποιήσει τα βιβλία της ως ελεύθερος επαγγελματίας. Οπως λέει, όταν διαμαρτυρήθηκε, άκουσε τον εφοριακό να της λέει να πάει στο καφενείο για έναν καφέ. Η παρότρυνση αυτή είχε έναν σκοπό... "Οι άνθρωποι που ήθελαν να εξυπηρετηθούν γρήγορα, κατέβαιναν στο κυλικείο, έδιναν 20, 30 ευρώ στο καφετζή μαζί με ένα χαρτάκι με το όνομάτους και ξαναγύριζαν στην ουρά. Κάθε 10 λεπτά ο καφετζής ανέβαινε στο γκισέ , άφηνε τη λίστα με τα ονόματα τα οποία η κυρία εξυπηρετούσε. Τα λεφτά μοιραζόντουσαν ανάμεσα στον καφετζή και στην εφοριακό". Μάλιστα, όπως αναφέρεται, και ο διευθυντής ήταν ενήμερος για τις "βόλτες" στο καφενείο...

Σε άλλη ιστορία πολίτη, υπάρχουν καταγγελίες για πλαστά πτυχία και διδακτορικά.. "Αν θέλουν κάνα δυο βουλευτές, μπορούν να αλλάξουν την στρατολογική ιστορία ελπιδοφόρου νέου, να τον παρουσιάσουν "ανάπηρο" που ποτέ δεν
στρατεύθηκε, να τον βάλουν σε Δήμο των Βορείων Προαστίων, και να παίρνει και έξτρα βοήθημα άμα λάχει. Η ιατρική επιτροπή αντιστάθηκε, αλλά κάμφθηκε. Ο Θεός να βοηθήσει την Ελλάδα... εκεί που έφτασε".

Με πίνακες και στοιχεία ο κ. Πάγκαλος κάνει έναν απλό υπολογισμό: στο 100% του δημοσίου χρέους των 350 δισ. ευρώ, ας πούμε, γράφει, ότι τα 20 δισ. πήγαν σε δωροδοκίες και διαφθορά, σε προμήθειες κ.λπ. Πού πήγαν τα υπόλοιπα; Πού πήγε το υπόλοιπο 94% του δημοσίου χρέους;

Κατά τον κ. Πάγκαλο πήγε σε σκανδαλώδεις μισθούς, σε υπερωρίες χωρίς αντίκρυσμα, σε εικονικές θέσεις εργασίας προϊσταμένων και διευθυντών, σε πληρωμές τεραστίων εφάπαξ και συντάξεων, σε προνοιακά επιδόματα-μαιμού.

Με διαγράμματα ο κ. Πάγκαλος σημειώνει επίσης τα ποσά της φοροδιαφυγής, την αυξημένη διαφθορά του δημοσίου και την παραοικονομία. «Πρόσφατη μελέτη για την παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζει το μέγεθός της σε τουλάχιστον 52 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στη συγκέντρωση εσόδων από τον ΦΠΑ» γράφει.

Παραθέτει στοιχεία για εκτεταμένη διαφθορά στο δημόσιο με πρωταθλητές τα Νοσοκομεία, τις Εφορίες, τις Πολεοδομίες, τις Νομαρχίες και το ΙΚΑ. «Θλίβομαι που το γράφω, αλλά η Ελλάδα φέρεται ως μια βαθιά διεφθαρμένη χώρα» λέει ο πρώην υπουργός και αναφέρεται αναλυτικά στις περιπτώσεις γιατρών του ΕΣΥ ή μισθωτών με πολλά εκατομμύρια αδήλωτα στην εφορία.

Επίσης, η εισφοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή επιβεβαιώνει τις πολλαπλές εστίες της γενικευμένης διαφθοράς και «ενισχύουν την άποψη ότι τα φάγαμε όλοι μαζί», όπως γράφει.

Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεντρώσει έναν εντυπωσιακό όγκο περιπτώσεων διαφθοράς στο δημόσιο (ΔΕΗ, τελωνεία, ΟΤΑ κ.λπ.) τις οποίες παραθέτει αναλυτικά. Ακόμη και τον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 βάζει στο στόχαστρο όπου «εκεί, πραγματικά, τα έφαγαν όλοι μαζί» όπως αναφέρει.

Από την τοιχογραφία της διαφθοράς δεν απουσιάζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ενώ το βιβλίο περιέχει και φωτογραφίες με συνθήματα που έχουν γραφεί όπως «Μαζί τα φάγαμε, χώρια πεινάμε».

Το βιβλίο περιέχει ακόμη και δορυφορικές φωτογραφίες για αυθαίρετα από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο κλπ και αναφέρει ότι ορισμένοι επιτήδειοι έφταναν στο σημείο να επεξεργάζονται ψηφιακά τις φωτογραφίες προκειμένου να φυτέψουν αυθαίρετα ακόμη και εκεί που δεν υπήρχαν.

Η διαφθορά των πολιτικών

Φταίνε μόνο οι πολιτικοί για τη διαφθορά στην Ελλάδα; Οχι, απαντά ο Θεόδωρος Πάγκαλος και εξηγεί ότι «η πραγματική διαφθορά των πολιτικών ούτε υπήρξε ούτε θα είναι στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον καθοριστικό φαινόμενο για την σημερινή οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας».

Ο κ. Πάγκαλος εξηγεί ότι ακόμη και αν οι Ελληνες πολιτικοί ήταν πολύ πιο διεφθαρμένοι απ'ό,τι υποτίθεται ότι είναι δεν θα μπορούσαν ποτέ να εξαφανίσουν τα κολοσσιαία ποσά για τα οποία μιλάμε.

«Τα συνθήματα λοιπόν για τους «κλέφτες» της Βουλής, οι ηλιθιότητες τύπου «φέρτε πίσω τα λεφτά μας», μια μόνο δικαιολογία μπορούν να έχουν : την απύθμενη βλακεία και έλλειψη πληροφόρησης όλων όσων τα χρησιμοποιούν και βεβαίως δείχνουν ότι υπάρχουν στη χώρα μας πυρήνες σκοτεινοί, εχθρών της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, κομμουνιστικής ή φασιστικής έμπνευσης οι οποίοι έχουν συμπέσει σε αυτήν την επιχειρηματολογία και τελικά βρέθηκαν να αγωνίζονται μαζί στο ίδιο πεζοδρόμιο με τα ίδια συνθήματα και την ίδια κατεύθυνση. Υπερεπαναστάτες αναρχικοί ή οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και χρυσαυγίτες με τις κουκούλες τους αδελφωμένοι, είναι οι πρωτεργάτες ...» αναφέρει.

Ο κ. Πάγκαλος αποκαλεί «κόμματα της αρλούμπας και της μισαλλοδοξίας» τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή τα οποία, όπως λέει μεταβάλλουν τον λαό σε κραυγαλέο όχλο και «σε αποθέωση κρετινισμού» προκειμένου να κατισχύσουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Ο κ. Πάγκαλος αναγνωρίζει ότι η αναποτελεσματικότητα των πειθαρχικών μηχανισμών ευθύνεται για την κατασπατάληση πόρων και την ατιμωρησία. Αναφέρει αναλυτικά περιπτώσεις γιατρών, υπαλλήλων πολεοδομίας, υπαλλήλων ΟΤΑ, υπαλλήλων Πανεπιστημίων, εκπαιδευτικών, προισταμένων οι οποίοι εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαφθοράς αλλά δεν διώκονται.

Ανω των 100 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πού πήγαν; Αναλύονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης του χρήματος.

Επίλογος

«Θέλω να φαντάζομαι την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από τώρα καλύτερη από ότι είναι σήμερα. Τι θέλουμε καλύτερο; Να έχουν οι πολίτες δουλειά, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, να προοδεύουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αισιοδοξία για το μέλλον, να έχουμε σωστό σύστημα εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης. Μπορούμε να κάνουμε και ακόμη περισσότερα. Να αναπτύξουμε ειδικούς κλάδους της οικονομίας, να δημιουργήσουμε πολλές νέες μικρέ επιχειρήσεις, να εξάγουμε τεχνογνωσία και να εισάγουμε μυαλά» καταλήγει ο κ. Πάγκαλος ο οποίος παραθέτει μια λίστα τι πρέπει να κάνει το κράτος για να συμβούν όλα αυτά και τι πρέπει να κάνουμε οι πολίτες.

«Επομένως η βελτίωση της ζωής μας στην Ελλάδα εξαρτάται σε τελική ανάλυση από εμάς τους ίδιους. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να τρώμε μόνο ό,τι παράγουμε. Και ότι όλοι θα πρέπει να παράγουμε και όχι να ζούμε εις βάρος των άλλων» είναι οι τελευταίες λέξεις του βιβλίου.

Πάντως αν κάποιος θελήσει να κατεβάσει το βιβλίο του πρώην υπουργού θα πρέπει να πληρώσει 3,99 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...