Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Γερμανικά ΜΜΕ: Και περήφανος Έλληνας, και... επαίτης

Ψήγματα συμπαράστασης, ελπίδα για μια νέα αρχή αλλά και μπόλικη ειρωνεία περιελάμβαναν τα ρεπορτάζ των γερμανικών ΜΜΕ για την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, η Suddeutsche Zeitung αναφέρεται στην απελπιστική κατάσταση που έχει φέρει τους Έλληνες πολίτες η οικονομική κρίση, τονίζει ωστόσο πως η στάση της Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να εξαρτηθεί από την επικείμενη έκθεση της Τρόικας για την πορεία μείωσης του ελληνικού ελλείμματος. «Πρώτα η έκθεση της Τρόικας και μετά βλέπουμε», αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το άρθρο που ανέβασε η ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel, που χαρακτηρίζει «επαιτεία» την επίσκεψη Σαμαρά, παρομοιάζοντάς τον με τον διάσημο Βρετανό οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο οποίος μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ζητούσε δάνειο από τις ΗΠΑ, ώστε η βρετανική οικονομία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση. «Πριν από 67 χρόνια ένας πολύ διάσημος οικονομολόγος είχε προχωρήσει σε μια παρόμοια επαιτεία». Το άρθρο σημειώνει πως η ύφεση στη Βρετανία το 1945 ήταν μικρότερη από ότι την Ελλάδα το 2011...

«Ο Σαμαράς δαγκώνει μια Μέρκελ από γρανίτη», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Ο Σαμαράς ζητά αέρα για να αναπνεύσει η χώρα του. Όσον αφορά όμως το αίτημα για παράταση στο χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής, ο περήφανος Έλληνας συναντά την άρνηση της Μέρκελ, τουλάχιστον προς το παρόν».

Μια «νέα καλή αρχή» ήταν σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine η συνάντηση της Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά. «Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας, η Καγκελάριος όμως κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά μέχρι να αποδειχθεί ότι η στήριξη αυτή άξιζε τον κόπο», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Ο Σαμαράς θέλει να κοπούν δύο ελλείμματα, το οικονομικό αλλά και αυτό της αξιοπιστίας της χώρας του», σχολίαζαν οι γερμανικοί Financial Times, που διέκρινα χημεία μεταξύ Μέρκελ και Σαμαρά, αναφέροντας ότι οι δύο αρχηγοί κρατών «εμφανίζονται να βρίσκονται σε αρμονία».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει περισσότερο χρόνο επειδή η χώρα του βρίσκεται πέραν από το όριο του πόνου. Αλλά, μερικές από τις περικοπές που έχουν επιβληθεί έχουν αρχίσει σιγα-σιγά, να αποδίδουν καρπούς», σχολιάζει το Focus On Line.

«Η Μέρκελ θέλει πράξεις, ο Σαμαράς δίνει λέξεις», τιτλοφορείται από την άλλη, το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Stern.

 real.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...