Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Ο εκλεκτός του Ομπάμα για την Ελλάδα: Πρώην δημοσιογράφος, με έντονη σχέση με τη χώρα μας


Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος και ανταποκριτής, μπήκε στο διπλωματικό σώμα το 1982 και ανέλαβε για πρώτη φορά πρέσβης το 2008 όταν τον έστειλε ο Μπους στην Αλγερία. Ο Ντέιβιντ Πιρς, επικοινωνιακός και έμπειρός προτάθηκε από τον Ομπάμα ως υποψήφιος πρέσβης για την Ελλάδα και χθες κατέθεσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Πιρς έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος για το Associated Press και άλλα δίκτυα, ενώ υπήρξε ανταποκριτής σε Ρώμη, Βρυξέλλες, Λισαβώνα και Βηρυτό πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ για να εργαστεί στην Washington Post. Τον Ιανουράιο του 1982 άρχισε να εργάζεται στο υπουργείο εξωτερικών αρχικά στο τμήμα βίζας και στη συνέχεια ως διπλωματικός υπάλληλος στη Ριάντ. Από το 1985 ως το 1987 εργάστηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και αμέσως μετά βρέθηκε στη Τηνησία και στο Κουβέιτ. Επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1991 και έγινε ειδικός βοηθός του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών υποθέσεων.

Ενα χρόνο μετά πήρε ειδική άδεια προκειμένου να γράψει ένα βιβλίο για τη σχέση διπλωματίας και μέσων ενημέρωσης και συνέχεισε την καρέρα του ως ανώτατο διπλωματικό στέλχος σε Ντουμπάι, Δαμασκό, Βαγδάτη και αλλού. Πρέσβης έγινε τον Ιούνιο του 2008 από τη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους οπότε και έφυγε για την Αλγερία. Αργότερα συμμετείχε σε ειδική αποστολή τω ΗΠΑ στην Καμπούλ και μέχρι πρόσφατα ήταν αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Πακιστάν. Τώρα, ο πρόεδρος Ομπάμα τον πρότεινε στην Γερουσία για τη θέση του αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα. Θυμάται πάντα με αγάπη το καλοκαίρι που πέρασε στην Ελλάδα ως φοιτητής το 1971, ένα καλοκαίρι που τον έκανε να νιώθει παντοτινά φίλος της χώρας μας, όπως λέει

Τι είπε στην Γερουσία για την Ελλάδα

Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, χθες ο Πιρς κατέθεσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων στη Γερουσία. Στο ρεπορτάζ του Π. Παναγιώτου αναφέρεται ότι τόνισε ότι, αν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες, αλλά καθοριστικές για να επιτύχει τις αλλαγές και να επιστρέψει η Ελλάδα στην οικονομική ευημερία. Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικές και προσβλέπουμε να υποδεχθούμε τον Πρωθυπουργό Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου».

Ο Ντέιβιντ Πιρς επισήμανε ότι «από την ίδρυση της Δημοκρατίας μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται προς την Ελλάδα, όπου γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας, με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικές και προσβλέπουμε να υποδεχθούμε τον Πρωθυπουργό Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου. Οι δεσμοί μεταξύ των χωρών μας έχουν ενδυναμωθεί με την πάροδο των χρόνων από τα εκατομμύρια των Αμερικανών οι οποίοι κατάγονται από την Ελληνική Δημοκρατία», τονίζοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και να ανταλλάξει απόψεις με τους ομογενείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Πιρς αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βιώνει μια κρίσιμη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις, αλλά είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ οι μεταρρυθμίσεις να επιτύχουν, με δεδομένη τη σημασία της Ελλάδας στην σταθερότητα ευρύτερα της ευρωζώνης».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει βαθιές περικοπές του προϋπολογισμού για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, αλλά τώρα πρέπει να σημειώσει πρόοδο στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα αναζωογονήσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων το άνοιγμα των αγορών της, την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τη μείωση του δημόσιου τομέα καιτη βελτίωση της είσπραξης των φόρων».

Ακολούθως, υποστήριξε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις, αλλά», όπως είπε, «είναι πάρα πολύ προς το συμφέρον των ΗΠΑ αυτές οι μεταρρυθμίσεις να πετύχουν». Επίσης, υποσχέθηκε ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς, και για ένα πιο ακμάζον μέλλον για το λαό της», εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να αναζητήσει τρόπους για την επέκταση του διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Ο κ. Πιρς σημείωσε ότι «ενώ δικαιολογημένα η Ελλάδα έχει επικεντρωθεί στην οικονομική κατάστασή της τα τελευταία χρόνια, διαδραματίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», κάνοντας αναφορά στα πιο κάτω θέματα-προτεραιότητες για τις ΗΠΑ:

- Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Ως μια μακροχρόνια σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα μάς έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, από την υποστήριξη συμμαχικών επιχειρήσεων στη Λιβύη μέχρι των προσπαθειών για σταθεροποίηση (της κατάστασης) στο Κοσσυφοπέδιο. Και ως παράδειγμα των ισχυρών σχέσεών μας σε ζητήματα ασφάλειας με την Ελλάδα είναι η εξαιρετική συνεργασία μας στη Ναυτική Βάση Υποστήριξης, στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη.

- Έχουμε συνεργαστεί με την Ελλάδα όχι μόνο για να διερευνηθούν (υποθέσεις) και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης εγχώριοι αναρχικοί, με θύματα Έλληνες και Αμερικανούς, αλλά και για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατικής απειλής.

- Επικροτούμε τις προσπάθειες των ελληνικών και τουρκικών κυβερνήσεων για την προώθηση στενότερων δεσμών και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης - προσπάθειες που περιλαμβάνουν μια συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Σαμαρά και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο και την επανάληψη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών για θέματα του Αιγαίου.

- Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου, καθώς και της περιοχής, οπότε προσβλέπουμε στην επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση, αργότερα μέσα στον τρέχον έτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν στενά με τα Ηνωμένα Έθνη, τις δυο κυπριακές κοινότητες, την Ελλάδα και την Τουρκία, για να ενθαρρύνουν ενεργά τη συμφιλίωση και την επανένωση.

- Τέλος, υποστηρίζουμε τη συνεχή προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για τη διευθέτηση της 20χρονης σχεδόν διαφωνίας για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Μια διαρκής και αμοιβαία αποδεκτή λύση, είναι προφανώς προς το συμφέρον και των δύο χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

Οι ερωτήσεις που δέχθηκε

Μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Πιρς απάντησε σε ερωτήσεις. Ο προεδρεύων της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Δημοκρατικός γερουσιαστής του Κονέκτικατ, Κρίστοφερ Μέρφι, αναφέρθηκε αρχικά στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από την κρίση μπορεί να υπάρξει η ευκαιρία, ενώ ζήτησε από τον υποψήφιο πρέσβη στην Αθήνα να αναφερθεί περισσότερο στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ σε ζητήματα που συμπεριέλαβε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιρς ανέφερε ότι η κατάσταση με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, για τέσσερα περίπου χρόνια και ότι είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα για τον κόσμο και για την οποιαδήποτε κυβέρνηση που καλείται να το επιλύσει. Παρ 'όλα αυτά, όπως τόνισε, «οι Έλληνες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχουν αρχίσει να μειώνουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους». Επίσης, συμφώνησε με τον προεδρεύοντα της Επιτροπής ότι υπάρχουν ευκαιρίες και μίλησε για τη δυνατότητα και την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά να κάνουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, σε σχέση με πριν 26 χρόνια, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Ελληνικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για το Κυπριακό, επανέλαβε την προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβριο. «Αν αυτή η διένεξη τελικά ξεπαγώσει κι αν η τραγική διαίρεση του νησιού μπορεί να τερματιστεί και μπορέσουμε να έχουμε μία συνολική διευθέτηση, αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό», όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Για το θέμα της ονομασίας (της πΓΔΜ), ο κ. Πιρς επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα, ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, να καταφέρει να επιτύχει πρόοδο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε πως μπορεί να βρεθεί μία λύση αμοιβαία αποδεκτή στις δύο πλευρές, γιατί κι αυτό θα είναι καλό για την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεύρυνση των ευρωατλαντικών θεσμών».Πηγή: | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...