Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ερώτηση Μιχελάκη για «προκλητικό "φέσι" του γαμπρού του Γιώργου Παπακωνσταντίνου»

Για «προκλητικό "φέσι" του γαμπρού του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ, στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» κάνει λόγο με ερώτησή του ο Γιάννης Μιχελάκης.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται σε «χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Κυριακάτικη Δημοκρατία”, σύμφωνα με το οποίο ο γνωστός από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έμπορος οπλικών συστημάτων και γαμπρός του πρ. Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου  Ανδρέας Ρωσσώνης, έβαλε “φέσι” σε αυτήν τη σκληρά δοκιμαζόμενη αμυντική μας βιομηχανία, ύψους 528.000 ευρώ».

Η ερώτηση του κ. Μιχελάκη:

«Είναι γνωστό ότι η εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.» (Ε.Α.Σ.) που προήλθε το 2004 από τη συγχώνευση της «Α.Ε. Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου» (ΠΥΡ.ΚΑΛ) και της «Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων Α.Ε.» (Ε.Β.Ο.), αποτελεί τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας μας και τον αποκλειστικό προμηθευτή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά.

Η Ε.Α.Σ., που απασχολεί περίπου 900 εργαζόμενους και διαθέτει 5 εργοστασιακά συγκροτήματα, απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της διεθνούς αμυντικής αγοράς, τόσο ως συνεργάτης των μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών σε προγράμματα συμπαραγωγών, όσο και ως πιστοποιημένος προμηθευτής περισσότερων από 30 Υπουργείων Άμυνας από όλες τις ηπείρους.

Ο στρατηγικής σημασίας ρόλος που διαδραματίζει η ΕΑΣ για τη εθνική μας άμυνα, αποτέλεσε την αφορμή για την υπ’ αριθμ. 946 από     4-2-2013 επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή, καθώς επίσης και για τις υπ’ αριθμ. 4716 από 4-12-2012, 4843 από 6-12-2012 και 9638 από 12-4-2013 σχετικές ερωτήσεις μου, με τις οποίες επιχείρησα να αναδείξω τα σοβαρά προβλήματα της εταιρείας, προτείνοντας λύσεις προκειμένου αυτή να βγεί από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο και να μην κινδυνεύσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, προκαλεί έντονο προβληματισμό και δικαιολογημένη αγανάκτηση χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Κυριακάτικη Δημοκρατία”, σύμφωνα με το οποίο ο γνωστός από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έμπορος οπλικών συστημάτων και γαμπρός του πρ. Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου  Ανδρέας Ρωσσώνης, έβαλε “φέσι” σε αυτήν τη σκληρά δοκιμαζόμενη αμυντική μας βιομηχανία, ύψους 528.000 ευρώ.

Ειδικότερα, καταγγέλλεται ότι ο ελεγχόμενος για φοροδιαφυγή Ανδρέας Ρωσσώνης αρνείται να καταβάλει το παραπάνω χρηματικό ποσό για την αγορά τεσσάρων πυροβόλων τύπου Α-30Χ173, που έχει παραλάβει εδώ και δύο χρόνια από την ΕΑΣ η εταιρεία Oto Melara, την οποία αυτός εκπροσωπεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα διοικητικού ελέγχου, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, προκύπτει ζήτημα μείζονος σημασίας, καθώς αναφέρεται σε αυτό ότι ανώτερα στελέχη της ΕΑΣ ενήργησαν ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας διευκολύνοντας τον Ανδρέα Ρωσσώνη, γεγονός, που εάν ισχύει, στοιχειοθετεί τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας.

Αναμφίβολα όμως το πιο προκλητικό και ανεξήγητο σημείο του παραπάνω πορίσματος είναι το γεγονός ότι η ΕΑΣ διέθεσε τα επίμαχα πυροβόλα με τιμή μονάδος τα 165.000 ευρώ, όταν το κόστος τους ανέρχεται στα …165.000 ευρώ!

Θα μπορούσε δηλαδή η σύμβαση μεταξύ ΕΑΣ και Ρωσσώνη να χαρακτηριστεί ως χαριστική, από τη στιγμή που το κέρδος της αμυντικής μας βιομηχανίας θα ήταν μηδενικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η ΕΑΣ εκπλήρωσε στο ακέραιο τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απέρρεαν από την επίμαχη συμφωνία, ενώ αντίθετα η πλευρά Ρωσσώνη εξακολουθεί να οφείλει το ποσό των 528.000 ευρώ, επικαλούμενη αβάσιμες προφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ παραμένουν απλήρωτοι, η εταιρεία αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το μέλλον της μεγαλύτερης αμυντικής μας βιομηχανίας φαντάζει αβέβαιο.

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η  ΕΑΣ ακόμη δεν έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη με σκοπό την ικανοποίηση της εν λόγω απαίτησης.

Επειδή η Ε.Α.Σ. αποτελεί μια εταιρεία μείζονος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα με άριστες τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες και η εύρυθμη λειτουργία της συνδέεται άρρηκτα με την εθνική μας ασφάλεια,

Επειδή είναι γνωστό ότι η ΕΑΣ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, που καθιστούν ως ζωτικής σημασίας την είσπραξη κάθε απαίτησής της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...