Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ο Βερνίκος, τα κότερα, η off shore και το... ναυάγιο στα νησιά Μάρσαλ

«Βαγγέλη σκέπτομαι να παραιτηθώ» είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, πριν ακόμη επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό ή τον προϊστάμενο υπουργό του Κώστα Μουσουρούλη. «Πρέπει να το κάνεις» ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον καλό φίλο τον οποίο επέλεξε για την θέση του υφυπουργού.

Η παραίτηση Βερνίκου λόγω... άγνοιας του νόμου έπεσε ως βόμβα στη νέα κυβέρνηση που μετράει τις απανωτές γκάφες. Πράγματι με νόμο του 2010 που πέρασε στη βουλή ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης «υπουργοί, υφυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων κ.λπ. απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εξωχώριων εταιριών. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ».

Ηταν όμως γνωστό σε όλους ότι ο Γιώργος Βερνίκος ήταν μέτοχος offshore εταιρίας, της Vernicos Οffshore Group SA, με έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Ηταν γνωστή η επιχειρηματική του δραστηριότητα στο χώρο της Ναυτιλίας και επελέγη -υποτίθεται- για τις γνώσεις του στον τομέα και για την προσφορά που θα είχε στον πολύπαθο τομέα.

Δεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι την αποκάλυψη περί συμμετοχής του κ. Βερνίκου σε offshore εταιρία και περί ασυμβίβαστου έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του που έπεσε σαν «κεραμίδα» χθες στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της στενής φιλίας που συνδέει τον κ. Βενιζέλο με τον επιχειρηματία πρώην υφυπουργό. Ολοι θορυβήθηκαν διότι ο νόμος Καστανίδη είχε ψηφιστεί διακομματικά και είχε ενταχθεί σε μια προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να δείξει ότι ρίχνει φως διαφάνειας στην πολιτική ζωή αποκηρύσσοντας όσους έχουν σκοτεινές δραστηριότητες ή είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής με επιχειρήσεις δηλωμένες σε εξωτικά νησιά και εξωχώριες εταιρίες.

Ο εν λόγω νόμος είχε κατατεθεί από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου προκειμένου να «εξορκιστεί» το φαινόμενο Βουλγαράκη και την ανάμιξή του στο σκάνδαλο Βατοπεδίου που συνδέθηκε με την περιβόητη φράση «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» που εκστόμισε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ν.Δ. για να εξηγήσει για ποιό λόγο φυγάδευσε τα χρήματά του σε offshore εταιρία.

Ο πρωθυπουργός θορυβήθηκε ότι η περίπτωση Βερνίκου, παρότι η υπουργοποίησή του ήταν πρόταση Βενιζέλου, θα μπορούσε να εμπλέξει και τον ίδιο σε δήθεν σκοτεινά σχέδια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δια του εκπροσώπου της κυβέρνησης ζήτησε αμέσως από τον κ. Βερνίκο να παραιτηθεί λέγοντας ότι κάνει δεκτή την παραίτηση πριν ακόμη αυτή γραφεί από τον παραιτηθέντα υφυπουργό Ναυτιλίας !

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τηλεφώνησε στον υπουργό Κώστα Μουσουρούλη και του ζήτησε να μεταφέρει στον κ. Βερνίκο ότι ο πρωθυπουργός περιμένει την παραίτησή του και την κάνει δεκτή.

Στη δήλωση που έκανε μετά την παραίτησή του ο κ. Βερνίκος δεν έκρυβε την πικρία του για την απροσδόκητη εξέλιξη αλλά προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στην κυβέρνηση που δεν τον ειδοποίησε ότι είχε ασυμβίβαστο !

«Εάν με την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποια νομική υπηρεσία του κράτους ή του πολιτικού συμβουλίου της Προεδρίας της Δημοκρατίας έθετε υπόψιν μου τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν, θα γνώριζα ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα ενημέρωνα σχετικά τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που με εμπιστεύτηκαν και στηρίζουν την κυβέρνηση. Δυστυχώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει και αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση να γίνω υφυπουργός Ναυτιλίας για να προσφέρω σε ένα αντικείμενο που ξέρω και αγαπώ και όχι προφανώς για κάποιο άλλο λόγο» δήλωσε.
Τραύματα και στο ΠΑΣΟΚ

Η παραίτηση Βερνίκου αφήνει τραύματα και στο ΠΑΣΟΚ αφού η υπουργοποίησή του ήταν προσωπική επιλογή του κ. Βενιζέλου. Θορυβημένοι εμφανίζονται βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εκτιμούν ότι το κόμμα τους βιάστηκε να τοποθετήσει στην κυβέρνηση πρόσωπα που αφήνουν σκιές με τη δραστηριότητά τους. Ορισμένοι απορούσαν χθες με το γεγονός ότι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -συνταγματολόγος και δεινός κοινοβουλευτικός- αγνοούσε το ασυμβίβαστο μεταξύ νομοθεσίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Βερνίκου.


iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...