Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Λοβέρδος: Απαράδεκτες οι δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις για την κυβέρνηση

Σαφής και απόλυτη ήταν η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το θέμα της συμμετοχής κορυφαίων πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο πρώην υπουργός ήταν κατηγορηματικός επισημαίνοντας ότι «στις πρωτοφανείς συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα, οι δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης είναι απαράδεκτες. Μαζί με τον Πρόεδρο έχουμε δεχτεί πάρα πολλές φορές, πως οι υποτιθέμενες τεχνοκρατικές λύσεις όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά και όταν κατέφυγε η Ελλάδα σε αυτές στην πλειοψηφία τους αποδείχτηκαν επιζήμιες.»

Αναλυτικά, το κείμενο της τοποθέτησής του

Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Στη νέα ανηφορική πορεία, θέλω κατ' αρχάς να καλωσορίσω τους νεοεκλεγέντες συναδέλφους και να ευχηθώ σε όλους μας καλό κουράγιο. Οι επόμενες ημέρες των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης είναι κρίσιμες και καθοριστικές. Δεν υπάρχει διαθέσιμη ώρα για χάσιμο. Στις τραγικές περιστάσεις που βιώνει η χώρα - μετά από δύο μήνες ακυβερνησίας κι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε δίχως καμία εύλογη αιτία την προσπάθεια μας για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης - μια μόνο πολιτική στάση υπάρχει, που μπορεί να εκφράσει το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο της εθνικής ευθύνης.

Οι τρεις αρχηγοί ,οι οποίοι αποφάσισαν να σηκώσουν το βάρος των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών , πρέπει να καθίσουν σε ένα στρογγυλό τραπέζι και να επιλέξουν μια κυβέρνηση που θα συγκροτείται απ' ό,τι καλύτερο διαθέτουν τα κόμματά τους, αλλά και η χώρα γενικότερα. Ζητώ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτήν την αξιολόγηση όλων των στελεχών της παράταξης με απόλυτη ελευθερία, αξιοκρατικά δίχως επετηρίδα, χωρίς να δεσμεύεται από κανέναν μας .

Ως εκ περισσού η διευκρίνιση πως δεν αυτό-προτείνομαι. Επισημαίνω, όμως , πως στις πρωτοφανείς συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα, οι δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης είναι απαράδεκτες. Μαζί με τον Πρόεδρο έχουμε δεχτεί πάρα πολλές φορές, πως οι υποτιθέμενες τεχνοκρατικές λύσεις όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά και όταν κατέφυγε η Ελλάδα σε αυτές στην πλειοψηφία τους αποδείχτηκαν επιζήμιες.

Η προώθηση της λύσης των προβλημάτων μας , οφείλουμε να συμφωνήσουμε πως, πρέπει να γίνει κατά βάση από δημοκρατικά νομιμοποιημένους πολιτικούς. Αυτή είναι η αλήθεια. Εκτός, βέβαια, αν κάποιος υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ ούτε πρόσωπα κατάλληλα διαθέτει, ούτε εμπειρία και γνώση. Τόσο η αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, όσο και τα οξυμμένα προβλήματα των πολιτών απαιτούν να καταβληθεί η σχετική προσπάθεια πάση δυνάμει. Κανένα άλλο κριτήριο δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στην κατανόηση του μεγέθους της κρίσης.

Καμία τακτική, κομματική ή άλλη, δεν είναι χρήσιμη για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Μόνο μέσα από τους αγώνες μπορεί να θεμελιωθεί η ανανέωση της πολιτικής φυσιογνωμίας της παράταξής μας. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την υπεύθυνη πολιτική δύναμη της Κεντροαριστεράς και δεν μας επιτρέπεται να το μετατρέψουμε σε παρατηρητή των προσπαθειών των άλλων. Αυτή είναι η άποψη μου, επί του θέματος που ο πρόεδρος μας κάλεσε σήμερα να πάρουμε θέση. Αυτή είναι όχι απλώς η γνώμη μου, αλλά η πεποίθησή μου. Επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια για τον εθνικό διαπραγματευτή και την διαπραγματευτική ομάδα.

Κατ' αρχάς πρέπει να αποφασίσουμε το πώς θα γίνει αυτή η διαπραγμάτευση. Η εμπειρία δύο ετών επιβάλλει να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο άσκησής της. Έως τώρα υπήρξαν δύο μεγάλοι γύροι διαπραγμάτευσης (Μάϊος 2010 και Φεβρουάριος 2012), καθώς και έξι γύροι, για τις ανά τρίμηνο επικαιροποιήσεις των συμφωνιών.

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:

α. Η Βουλή, με πρόταση της Κυβέρνησης, επιλέγει τον Εθνικό Διαπραγματευτή και συγκροτεί την ομάδα του. Τη σχετική ιδέα έχει διατυπώσει έλληνας τεχνοκράτης στην Επιτροπή της Ε.Ε. Ο Εθνικός Διαπραγματευτής και η ολιγομελής ομάδα του, διεξάγουν, αμέσως μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τις εντολές της Κυβέρνησης, τόσο τις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της συμφωνίας, όσο και τις τρίμηνες επικαιροποιήσεις της. Κι ακόμη, συντονίζουν τη συνεργασία της χώρας με την Task Force της Ε.Ε. για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Για να αντιληφθούμε τη δυναμική της πρότασης, ας σκεφτούμε ως εθνικό διαπραγματευτή τον κύπριο νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη! Κι αν κάποιος βιαστεί να αντιτείνει καχύποπτες σκέψεις για την πρόταση αυτή, πεντακάθαρη εξήγηση παρέχεται από το γεγονός, πως τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της Ε.Ε. δεν κάνει ο Ε. Μπαρόζο, ούτε καν ο Επίτροπος Ο. Ρεν.

β. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στις Βρυξέλλες. Το κάθε τόσο πήγαινε- έλα στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόϊκας, οι συναντήσεις με υπουργούς, οι συνεντεύξεις, οι διαρροές στον Τύπο ή οι δήθεν διαρροές και τα τοιαύτα πρέπει να λάβουν τέλος. Όλες αυτές οι δράσεις γίνονται, λοιπόν, στις Βρυξέλλες. Οι συναντήσεις στην Αθήνα γίνονται κατά βάση σε τεχνικό επίπεδο.

γ. Ειδικά για την αναθεώρηση του προγράμματος, πριν την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων κι αφού η Ελλάδα διαμορφώσει την πρότασή της, διοργανώνεται διεθνής συνδιάσκεψη υψηλοτάτου επιπέδου στην Αθήνα, όπου η Κυβέρνηση και ο Εθνικός Διαπραγματευτής παρουσιάζουν τις βασικές του συνιστώσες.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...