Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Κάρολος Παπούλιας: Ο υψηλός επισκέπτης που αγάπησαν οι Βρυξέλλες

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Oσοι παρακολούθησαν τον Κάρολο Παπούλια να κάνει τον επιβεβλημένο γύρο ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής είδαν τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δέχεται ευχές, συμπάθεια και εκτίμηση στο πρόσωπό του από το σύνολο των ισχυρών ηγετών της Ενωσης.

Θερμά υποδέχθηκαν τον κ. Παπούλια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ειδικά η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησε για ώρα μαζί του, εκθείασε τη συμβολή του στην αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας και αντάλλαξε κάποιες φράσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Παρόμοια υποδοχή επιφύλαξαν στον Ελληνα πρόεδρο ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και είπε στον κ. Παπούλια: «Στο Μεξικό 100 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν 10 εκατομμύρια ανθρώπους» αναφερόμενος στην αγωνία για το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα την ημέρα της Συνόδου των G20 στο Μεξικό.

Ο Κάρολος Παπούλιας είναι ένας παλαίμαχος των Βρυξελλών αφού έζησε εκεί, από κοντά, δεκάδες Συνόδους Κορυφής, ως υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Η εμπειρία του εκτείνεται σε βάθος 30ετών, όταν ηγέτες στην τότε ΕΟΚ ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Χέλμουτ Κολ και στη συνέχεια ο Τόνι Μπλερ και ο Ζακ Σιράκ.

Μιλώντας στη Σύνοδο ο κ. Παπούλιας είπε ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται δίκαιη κατανομή των κονδυλίων.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...