Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Spiegel: Οι πολιτικοί της Ελλάδας δεν θεωρούνται και πολύ ικανοί

Για τερματισμό της αβεβαιότητας στην Ελλάδα μετά τον επικείμενο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Παράλληλα τονίζεται πως τα κόμματα που θα απαρτίσουν την κυβέρνηση θα μπορούσαν να έχουν κάνει το ίδιο και μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
«Ο αρχηγός της Ν.Δ. ορκίστηκε πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που θα μπορούσε να είχε κάνει μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό και συνεχίζει λέγοντας πως «η ελληνική γραφειοκρατία δεν έχει την καλύτερη φήμη αυτή τη στιγμή. Ούτε και οι πολιτικοί της χώρας θεωρούνται πολύ ικανοί. Όμως οι γερμανοί πολιτικοί μπορούν να πάρουν παράδειγμα από τις διαπραγματεύσεις των ελληνικών κομμάτων αυτή την εβδομάδα. Την Τετάρτη, μόλις τρεις μέρες μετά τις εκλογές, συγκροτήθηκε μία κυβέρνηση συνεργασίας αποτελούμενη από τη συντηρητική Ν.Δ., το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ και τη μετριοπαθή ΔΗΜΑΡ».
Στην συνέχεια το γερμανικό περιοδικό γράφει πως «η επιτυχία των διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί το τέλος εβδομάδων αβεβαιότητας για τη χώρα και την υπόλοιπη Ευρώπη κατά τις οποίες οι ηγέτες φοβούνταν ότι μια νίκη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ θα όξυνε την οικονομική κρίση και θα έβγαζε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Προς το παρόν αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να έχει αποτραπεί. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα τρία κόμματα της νέας κυβέρνησης υποστηρίζουν ευρέως τη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ».
Επιπλέον σχολιάζοντας, τονίζεται πως λίγα πράγματα «δείχνουν» ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα, καθώς τα δύο κόμματα,Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν εναλλάξ την Ελλάδα τα τελευταία 37 χρόνια και πολλοί από τους ψηφοφόρους τους κατηγορούν για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
«Θεωρητικά, τα τρία κόμματα θα μπορούσαν να είχαν συγκροτήσει κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές, της 6ης Μαΐου. Όμως, τότε, απέτυχαν να φτάσουν σε συμφωνία, κάτι που οδήγησε σε νέες εκλογές. Ετσι, πολλοί Ελληνες πολίτες αντιμετώπισαν τη νέα κυβέρνηση περιφρονητικά. Η Ελληνίδα blogger Θεοδώρα Οικονομίδη ρώτησε στο Twitter γιατί μπήκε σε τόσο μεγάλους μπελάδες η χώρα, μόνο και μόνο για να πάει από μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. σε μία κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Άλλος χρήστης του Twitter ρωτά γιατί τα τρία κόμματα δεν έκαναν κυβέρνηση το Μάιο και αντί αυτού προκηρύχθηκαν εκλογές», γράφει το Spiegel.
«Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αποδείξει στους ψηφοφόρους του ότι η κυβέρνησή του δεν είναι απλώς μία νέα εκδοχή του παλιού συστήματος. Όμως, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είναι κάτι διαφορετικό: Ο Σαμαράς είναι κομμάτι του παλαιού συστήματος όσο ήταν και ο προκάτοχός του (συμφοιτητής και συγκάτοικός του) Γιώργος Παπανδρέου. Και πάνω από όλα, όσον αφορά στα μέτρα λιτότητας, ο Σαμαράς δεν ήταν και πολύ συνεπής: Τα απέρριπτε για πολύ καιρό, μόνο για να τα αποδεχτεί στο τέλος.
Όμως, λόγω της επικρατούσας κατάστασης στην Ελλάδα, τα μέτρα έχουν γίνει πιο αμφιλεγόμενα από ό,τι ήταν. Την ίδια ώρα, ευρωπαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Γκίντο Βεστερβέλε, έχουν ανάψει το πράσινο φως για επέκταση του χρονοδιαγράμματος του ελληνικού δανείου.
Σε αυτό το πλαίσιο κινούμενη, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να αρχίσει τις αναδιαπραγματεύσεις για τους όρους του πακέτου διάσωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Τέτοιες συζητήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στο συνέδριο της ΕΕ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος: «Σε αυτές τις δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, θα δώσουμε μία μεγάλη μάχη για αναθεώρηση των όρων του δανείου και θα διαπραγματευτούμε ένα πλαίσιο που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα πολεμήσει την ανεργία».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...