Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Πλουτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, φτωχαίνει το ΠΑΣΟΚ

Σημαντικές αναπροσαρμογές στα οικονομικά των κομμάτων επέρχονται μετά τα αποτελέσματα που έβγαλε η κάλπη στις 17 του μηνός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτριπλασιάζει πλέον τα έσοδά του από την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει σε ετήσια βάση, η Νέα Δημοκρατία μειώνει ελαφρώς τα δικά της, παρά το γεγονός ότι ήρθε πρώτη, ενώ Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά θα πάρουν γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ έκαστο. Καθόλου άσχημα...

Μεγάλος χαμένος είναι αναμφισβήτητα το ΠΑΣΟΚ που δεν είδε απλώς τη δύναμή του αισθητά μειωμένη, ακόμη και από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά θα διαπιστώσει οσονούπω και στην πράξη ότι θα εισρεύσει στο ταμείο του περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων που είχε λάβει πέρσι και κατά συνέπεια θα πρέπει να μειώσει αισθητά τις δαπάνες του αν θέλει να επιβιώσει.

Αναλυτικότερα:
- Η Νέα Δημοκρατία, όπως προείπαμε, αν και κατέλαβε την πρώτη θέση, θα πάρει λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2011. Τουτέστιν, από τα 17 εκατομμύρια ευρώ πέφτει στα 15,4. Γιατί αυτό; Επειδή για την κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ψήφων που έλαβε και όχι το ποσοστό. Στις εκλογές του 2009 η Ν.Δ. είχε 2.295.719 ψήφους και τώρα, τον Ιούνιο, πήρε 1.825.609. Το ποσό αυτό βέβαια είναι σταγόνα στον ωκεανό αν αναλογιστεί κανείς ότι η λεωφόρος Συγγρού έχει χρέη ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που... πλούτισε! Το 2011 είχε λάβει κρατική επιχορήγηση ύψους 3,89 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τώρα θα λαμβάνει ετησίως μέχρι και τις επόμενες εκλογές 14,1 εκατομμύρια! Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δάνειά του είναι της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ, τότε εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι του χρόνου θα έχει ξεχρεώσει και θα του μείνουν και αρκετά για να μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα του. Η ραγδαία αυτή αύξηση των χρημάτων οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε αλματώδης καταγραφή ψήφων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις εκλογές του 2009 είχε πάρει 315.665 ψήφους και στις 17 Ιουνίου πήρε 1.655.053!

- Το ΠΑΣΟΚ οικονομικά πλέον ψυχορραγεί. Από τη δεκαετία του '80 μέχρι και σήμερα είχε συνηθίσει να λαμβάνει παχυλές χρηματοδοτήσεις από το κράτος αφού πάντα ήταν πρώτο ή δεύτερο κόμμα. Τώρα όμως που ήρθε τρίτο θα λάβει... μόλις 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν από τρία χρόνια έπαιρνε 21,75 εκατομμύρια ευρώ! Παράλληλα, τα τραπεζικά δάνεια ύψους 125 εκατομμυρίων «τρέχουν» ανεξέλεγκτα αφού ενέχυρο είχε μπει η κρατική χρηματοδότηση...

- Κερδισμένοι θα πρέπει να θεωρούνται επίσης οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά που θα βάλουν για πρώτη φορά «ζεστό» κρατικό χρήμα στα ταμεία τους. Το κόμμα του κ. Καμμένου θα λάβει επιχορήγηση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, του κ. Μιχαλολιάκου 3,75 εκατομμυρίων ευρώ και του κ. Κουβέλη 3,4 εκατ. ευρώ.

- Τέλος, το ΚΚΕ επίσης θα δει τα χρήματα που λάμβανε να μειώνονται, από τα 5,2 εκατομμύρια το 2009, στα 3,95 εκατομμύρια τώρα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ/espresso
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...