Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Στην Αθήνα τον Αύγουστο ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί στις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα» ο κ. Πέρες θα βρεθεί για τρεις ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ το γεγονός χαρακτηρίζεται ιστορικό αφού αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί πριν από δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2010, η επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος είχε έρθει στην Αθήνα προσκεκλημένος του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Το γεγονός είχε θεωρηθεί εξαιρετικά σημαντικό αφού επισφράγιζε τη νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα οι συναντήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών είχαν «παγώσει» λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της κυβερνητικής ρευστότητας στην Ελλάδα. Έτσι η επίσκεψη του κ. Πέρες στην Αθήνα επιδιώκει να αναθερμάνει το κλίμα και να δώσει δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Πέρες αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια όσο και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ μαζί του θα είναι και πολλοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ενδεχομένως να συγκληθεί, έστω και ατύπως, το λεγόμενο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας Ισραήλ το οποίο είχε δημιουργηθεί το 2010 με απόφαση των κυρίων Νετανιάχου και Παπανδρέου και είχε συγκληθεί μια φορά στο Τελ Αβίβ.

Όπως είναι αναμενόμενο στη κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν τα ενεργειακά θέματα, το Κυπριακό αλλά και το Μεσανατολικό. Σε ότι αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων, θα εξετασθεί το πιθανό ενδιαφέρον ισραηλινών εταιρειών να κάνουν έρευνες στη δυτική Ελλάδα καθώς και τα σχέδια για κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα στην Ευρώπη μέσα από τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...