Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ο Μεϊμαράκης καταργεί το γυμναστήριο και τους εκτυπωτές στη Βουλή

Το δικό του στίγμα στην περιστολή των οικονομικών μεγεθών του Κοινοβουλίου θέλει να δώσει ο νέος του πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι «θα πετύχει του στόχους του Μεσοπρόθεσμου για τη Βουλή».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω μειώσεις στα λειτουργικά κόστη του Κοινοβουλίου- και χωρίς αυτό να έχει τεκμηριωθεί και πρακτικά και αποτυπωθεί κοστολογικά, καθόσον είναι προϊόν διαβούλευσης- ο κ. Μεϊμαράκης εισηγείται την κατάργηση του γυμναστηρίου της Βουλής και περικοπές στη χαρτική ύλη που πρακτικά σημαίνει ελάχιστες εκτυπώσεις και ηλεκτρονική αλληλογραφία. Πράγματι η σπατάλη χαρτί και εκτυπώσεων είναι εδώ και δεκαετίες ασύλληπτη στη Βουλή, καθώς οι «τεχνολογικά αναλφάβητοι» βουλευτές -είναι δυστυχώς αρκετοί ακόμη- αρνούνταν ένα ηλεκτρονικό έγγραφο (π.χ. πρακτικά, κ.λπ.) και απαιτούσαν να έχουν τα πάντα τυπωμένα.

Για τον ίδιο λόγο εδώ και περίπου δυο δεκαετίες δεν έχει εφαρμοστεί το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που είχε εγκατασταθεί στην Ολομέλεια επί προεδρίας του Απόστολου Κακλαμάνη και θα γλίτωνε από χρόνο, κόπο και χρήματα τη Βουλή, αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία που ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι θέλει να εφαρμοστεί επιτέλους, κάθε ψηφοφορία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και το αποτέλεσμα ανακοινώνεται αυτομάτως στον ηλεκτρονικό πίνακα πάνω από το προεδρείο της Βουλής.

Ακόμη, ο κ.ΜεΪμαράκης, προτίθεται να θέσει σε διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων προτάσεις του για:
  • Τη σύσταση Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης των νομοσχεδίων, που ψηφίζονται από τη Βουλή. Το έργο της Επιτροπής θα είναι ο έλεγχος της πορείας εκτέλεσης των νόμων και η έκδοση σχετικού πορίσματος ανά δίμηνο. Στην Επιτροπή, θα δοθεί αρμοδιότητα να ζητεί από τους υπουργούς εξηγήσεις, εφόσον δεν εφαρμόζονται οι νόμοι.
  • Την επαναφορά του κτιρίου της παλαιάς Βουλής -το οποίο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού- στη δικαιοδοσία της Βουλής αλλά και συγχώνευση με το Ίδρυμα της Βουλής, υπό ενιαία διοίκηση.
  • Τη μεταφορά του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις Επιτροπές (αναφορές και ερωτήσεις), με συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και δυνατότητα παρέμβασης και σε άλλους βουλευτές, πλην του ερωτώντος.
  • Την καθιέρωση απογευματινών συνεδριάσεων στην Ολομέλεια, τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Την Παρασκευή, η συνεδρίαση της Ολομέλειας προτείνεται να είναι το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...