Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ο βουλευτής με τα 50 ακίνητα που περίμενε ότι θα γίνει υπουργός

Ανήκει στη λεγόμενη «λαική δεξιά» και, προφανώς, με την ηχηρή παραίτησή του, πιάνει πρώτος «στασίδι» στην αντι-μνημονιακή πτέρυγα της ΝΔ. Ανθρωπος της εκκλησίας και των κομματικών μηχανισμών, εκλέγεται βουλευτής Αχαίας από το 1989, με εξαίρεση τις εκλογές του 2007 που έχασε την έδρα του. Ο Νίκος Νικολόπουλος ανελίχθηκε στην κομματική πυραμίδα του κόμματος μέσω της ΔΑΚΕ, όταν αναμείχθηκε στα συνδικαλιστικά, ως υπάλληλος τράπεζας, πριν το '89.

Ο κ. Νικολόπουλος, ο άνθρωπος που επέλεξε χθες τον πλέον αιφνιδιαστικό τρόπο για να παραιτηθεί και να πλήξει πολιτικά τον πρωθυπουργό έχει προϊστορία στις δύσκολες σχέσεις μαζί του. Οταν το 1993 ο κ. Σαμαράς αποχώρησε από τη ΝΔ και δημιούργησε την Πολιτική Ανοιξη, ο κ. Νικολόπουλος ήταν από τους φανατικότερους πολέμιους και πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες εναντίον του. Κάποιοι θυμούνται ότι βρισκόταν ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος που πετούσε μπουλόνια και βίδες εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, σε ομιλία του στη Ναύπακτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι σχέσεις των δυο αντρών πέρασαν ακόμη μια φάση αναταραχής πριν από λίγες ημέρες: Λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εργασίας, ο Νίκος Νικολόπουλος φέρεται να μεσολάβησε στο ΣΔΟΕ προκειμένου να ρυθμιστεί ευνοϊκά υπόθεση επιχειρηματία με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Ο κ. Νικολόπουλος σπούδασε Θεολογία και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές έχουν αντικείμενο τα «Οικονομικά της Εκκλησίας» και δεν κρύβει τις σχέσεις του με την Ορθοδοξία. Συνηθίζει να είναι παρών σε γάμους, κηδείες και βαφτίσια και δεν διστάζει να ψέλνει με πάθος σε κάθε ευκαιρία. Η πρώτη του συνάντηση, μετά την υπουργοποίησή του ήταν με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Στη συνάντηση είχε μαζί του τους υφισταμένους του υπουργείου και υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει μια στενή συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, με στόχο την εξειδίκευση δράσεων που θα αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών από την φτώχια και την ανεργία.

Εντάχθηκε στη ΝΔ από νωρίς και διετέλεσε πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας της ΟΝΝΕΔ. Ασχολήθηκε αμέσως με την τοπική αυτοδιοίκηση και εξελέγη το 1986 δημοτικός σύμβουλος Πάτρας. Το 1990 έθεσε υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο, επικεφαλής της παράταξης «Μέλλον της Πάτρας», αλλά ηττήθηκε.

Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Μανωλοπούλου, πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά. Ο πεθερός του είναι μεγαλομέτοχος στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Πάτρας ενώ και η σύζυγός του εκλέγεται σταθερά δημοτική σύμβουλος Πατρών. Το ζευγάρι διαθέτει 50 ακίνητα (διαμερίσματα, γραφεία, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

Τον Ιανουάριο του 1991 είχε κατηγορηθεί από πολλούς στην Πάτρα ως πολιτικός καθοδηγητής του Γιάννη Καλαμπόκα, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα κατά τη διάρκεια των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων. Συμμετέχει, μάλιστα, μαζί με τον έτερο Αχαιό βουλευτή Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο στην εξεταστική επιτροπή που σχημάτισε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την υπόθεση της δολοφονίας.

Ανήκει στη στενή ομάδα των «λοχαγών» που στήριξαν την ανάδειξη του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, μαζί με τον Θανάση Νάκο και τον Σάββα Τσιτουρίδη. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, έγινε πολέμιος του κ. Καραμανλή καθώς υπουργοποιήθηκε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος (συνυποψήφιός του τότε στην Αχαΐα) και όχι ο ίδιος. «Πρόκειται για κυβέρνηση light» είχε δηλώσει προκαλώντας πολιτικό πρόβλημα στον τότε πρόεδρο της ΝΔ. Στις κυβερνήσεις Καραμανλή δεν υπουργοποιήθηκε και απομακρύνθηκε από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Η τοποθέτησή του στη θέση υφυπουργού Εργασίας τον δυσαρέστησε και αποφάσισε, από την πρώτη στιγμή να αντιδράσει, λένε όσοι τον γνωρίζουν. Ως τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ επί 2 χρόνια ήλπιζε ότι η καταξίωση θα ερχόταν με την υπουργοποίησή του. Γνωστός δημοσιογράφος τοπικού καναλιού τον πείραζε πρόσφατα: «Πότε θα γίνεις υπουργός; Βλέπω, το ύψος δεν μετράει», αστειευόμενος και με το μπόι του πρώην υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη.

Αποφάσισε λοιπόν να κάνει απροειδοποίητη έξοδο από την κυβέρνηση. Οταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ολοκλήρωσε τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, πολλοί υπουργοί τον πλησίασαν για να τον συγχαρούν. Ανάμεσά τους και ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος ενεχείρισε στον Πρωθυπουργό έναν φάκελο. Πιστεύοντας ότι πρόκειται για θέματα που άπτονται του υπουργείου Εργασίας, ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε τον φάκελο το επόμενο πρωί. Προς μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι επρόκειτο για επιστολή στην οποία ο υφυπουργός διαμαρτυρόταν για τις αρμοδιότητές του στο υπουργείο και άφηνε να εννοηθεί ότι θα έφτανε στην παραίτηση.

Αμέσως ο πρωθυπουργός του τηλεφώνησε και του ζήτησε να συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν το θέμα. Η συνάντηση ωστόσο δεν έγινε ποτέ γιατί ο κ. Νικολόπουλος είχε στο μεταξύ αποστείλει στον Τύπο ανακοίνωση της παραίτησής του στην οποία κατήγγειλε, ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι δεν έχει πρόθεση να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο !

Ακολούθησε σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τους επιτελείς του. «Λογική εξήγηση δεν υπάρχει. Χρόνος για τον κ. Νικολόπουλο να έχει τσακωθεί με τον υπουργό του δεν υπήρξε. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν ξεκίνησε ακόμα και μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα» δήλωσε, αμέσως μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αποκαλύπτοντας τον αιφνιδιασμό και την ενόχληση του Μαξίμου.

Ο απόηχος της παραίτησης Νικολόπουλου στην Αχαΐα ήταν μεγάλος. Τα τοπικά Μέσα στοιχηματίζουν ότι ο βουλευτής έχει στόχο με την παραίτησή του να ισχυροποιήσει το κοινωνικό του προφίλ προκειμένου να βάλει πλώρη για δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Τη στάση της κυβέρνησης για την παραίτησή του αποτύπωσε, πάντως, χθες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Ανευ σημασίας, μην ασχολείται με τέτοια πράγματα» είπε.
 
 
efimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...