Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

«Αν οι Έλληνες ψηφίσουν Τσίπρα βγαίνουν από το ευρώ. Τέλος»

Alexis Tsipras in a press conference in Komoti...
 (Photo credit: Wikipedia)
Δριμεία κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν οι γερμανικές εφημερίδες τονίζοντας πως οι Έλληνες ψηφοφόροι αν ψηφίσουν τον κ. Τσίπρα αποφασίζουν ουσιαστικά και την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ.
«Απόφαση» είναι ο τίτλος του σχολίου της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Έχουμε, λοιπόν, νέες εκλογές και είναι πιθανό να ενισχυθούν πράγματι οι ακραίες δυνάμεις. Όμως, θα πρέπει εκείνοι που έκλεισαν τις συμφωνίες με τις Βρυξέλλες να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τι διακυβεύεται: Όποιος ψηφίσει το κόμμα του νέου λαϊκού ήρωα Τσίπρα, αποφασίζει και για την έξοδο από την ΟΝΕ. Τελεία. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να συνεχίσει την πολιτική εκείνη που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Πιστεύει μάλιστα ότι μπορεί να εκβιάσει τους εταίρους της Αθήνας. Εάν για την πολιτική αυτή εξασφαλίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων, τότε η απόφαση θα είναι δική τους. Αλλά το μάρμαρο δεν επιτρέπεται να το πληρώσουν άλλοι. Αυτό το θλιβερό παιγνίδι θα πρέπει να βρει ένα τέλος»
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι Αριστεροί ριζοσπάστες, είναι Αριστεροί λαϊκιστές, οι οποίοι υπόσχονται στο λαό ό,τι αυτός θα ήθελε, δηλαδή την επιστροφή στην άνετη Ελλάδα του χθες».
Ωστόσο η γερμανική εφημερίδα αφήνει στο απυρόβλητο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν θέλει να δει ο Σόιμπλε ότι εδώ και δύο χρόνια οι Έλληνες κάνουν μεν περικοπές, αλλά η συγκεκριμένη συνταγή οδηγεί τους πολίτες στην απόγνωση; Κάνουν περικοπές χωρίς μεταρρυθμίσεις και προοπτική και βιώνουν την ασφυξία της οικονομίας ως παρενέργεια. Ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, αλλιώς η νέα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει. Δεν είναι δυνατόν να ασκείται στο διηνεκές πολιτική ενάντια στην πλειοψηφία του λαού, εκτός εάν είναι κανείς διατεθειμένος να διακυβεύσει τη δημοκρατία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα βρίσκεται η αυστριακή Der Standard η οποία αναφέρει σκωπτικά πως «το Βέλγιο χρειάστηκε 534 ημέρες για να βγάλει κυβέρνηση».
«Οι Έλληνες, που ακόμη είναι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας, χρειάζονται τώρα ένα πράγμα: χρόνο και στήριξη. Θα ήταν ολέθριο να τους αποβάλουμε τώρα επειδή σε κάποιους στην Ευρώπη δεν αρέσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε περιόδους ιστορικών αλλαγών θα πρέπει να βοηθά κανείς τους εταίρους του. Εάν εγκαταλειφθεί αυτή η θεμελιώδης αρχή της αλληλεγγύης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αυτό θα σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επόμενη χώρα θα είναι η Πορτογαλία» επισημαίνει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...