Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Πώς η «Αυγή» εξαφάνισε το σφυροδρέπανο

Από την περιγραφική στην κυβερνώσα Αριστερά

Δείγμα γραφής το φωτομοντάζ της «Αυγής» σε επινίκεια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών, στην οποία κυμάτιζε η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο και το αρκτικόλεξο ΚΟΕ. Η εφημερίδα της ανανεωτικής Αριστεράς με μία σταλινική αποστροφή βγαλμένη από το παρελθόν, απέκρυψε το σφυροδρέπανο της ΚΟΕ, θυμίζοντας σε μας τους παλιότερους τις περιγραφές του Μίλαν Κούντερα για τις φωτογραφίες των αρχηγών της επανάστασης από τις οποίες εξαφανίζονταν με την πάροδο του χρόνου οι ανεπιθύμητοι.

Ελληνικά: Λογότυπο του Κομμουνιστική Οργάνωση ...
(Photo credit: Wikipedia)
Η δυναμική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, που κυμάτιζε πολλές τέτοιες σημαίες στις μεγάλες και αυθόρμητες προεκλογικές συγκεντρώσεις της κυβερνώσας Αριστεράς, εξέλεξε ήδη τρεις βουλευτές στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, οι οποίοι –φαντάζομαι- δεν θα είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη μεταχείριση της εφημερίδας.

Η δοκιμασία της περιγραφικής Αριστεράς, η οποία καλείται να μετεξελιχθεί σε κυβερνώσα, απαιτεί επαναστατικό ρεαλισμό και επαναπροσδιορισμό ενός προγράμματος που παραπέμπει σε ιστορικά καταδικασμένα κακέκτυπα αριστερού κρατισμού.

Η ανάγκη να σβήσουμε τα σφυροδρέπανα αντανακλά την αίσθηση της ευθύνης απέναντι σε μια κοινωνία που έχει εθισθεί στην εξάρτησή της από το «κοινωνικό» κράτος, το οποίο κανένας πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί.

Η κυβερνώσα Αριστερά πρέπει να εμπιστευθεί τις υγιείς δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, χωρίς την ενοχή ότι διολισθαίνει στον νεοφιλελευθερισμό της αγοράς, γιατί την απάντηση στην κρίση θα την δώσουν οι πολίτες μέσω της ιδιωτικής ανάπλασης και δημιουργίας και όχι οι δομές ενός παρωχημένου κράτους.

Γράφει: Γιώργος Χατζητέγας / aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...