Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ο Τσίπρας και τα γερμανικά μίντια

Τις προστριβές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας ασχολείται ο γερμανικός τύπος.

«Ο Αλέξης Τσίπρας και η δύσκολη σχέση του με τα μίντια» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Τagesspiegel, η οποία σημειώνει: «Το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα εναντίον του γερμανικού λαού αλλά εναντίον μιας γερμανικής Ευρώπης. Με το γερμανικό τύπο όμως δεν ισχύει το ίδιο, η οργή του για την FAZ είναι μόνο ένα παράδειγμα».

Η εφημερίδα αναφέρεται στο περιστατικό της διακοπής της συνέντευξης από πλευράς του Τσίπρα με τον ανταποκριτή της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Και η εφημερίδα συμπληρώνει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν δυσκολίες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον γερμανικό τύπο. Τον περασμένο Μάρτιο ο Tσίπρας απειλούσε την Bild με αγωγή αποζημίωσης ενός εκατομμυρίου ευρώ, διότι αυτή φέρεται να προσέβαλε τον ίδιο καθώς και την εφημερίδα του. (...) Η εφημερίδα είχε ισχυρισθεί ότι ο Τσίπρας στηρίζει αναρχικούς, οι οποίοι έβαλαν δεκάδες φωτιές σε κτίρια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τον Φεβρουάριο του 2012. Τα προβλήματα με την Bild στάθηκαν η αφορμή ένα χρόνο σχεδόν αργότερα ο Τσίπρας να αρνηθεί να δώσει συνέντευξη στην Tagesspiegel».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel, το οποίο έχει τίτλο: «Ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης Τσίπρας αντιμαχεί με την ‘FAZ’ για μια συνέντευξη». Το περιοδικό σημειώνει: «Μόνο οχτώ λεπτά διήρκησε μια συνέντευξη της FAZ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά ο λαϊκιστής αριστερός έδειξε την πόρτα στον ανταποκριτή εξαιτίας υποτιθέμενης αήθους εργασίας. Η εφημερίδα καταγράφει τη διαμάχη».

Κούρεμα

Δεν απέκλεισε ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger στην Schwäbische Zeitung και δήλωσε ότι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα θα είναι η υπερκάλυψη των δαπανών από τα έσοδα του κράτους, εφόσον εξυπηρετείται το εξωτερικό χρέος.

Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι η Αθήνα θα το επιτύχει μέχρι το τέλος του έτους και συμπληρώνει: «Το 2014 πρέπει να σκεφτούμε την περαιτέρω ανάπτυξη και να δουμε εάν είναι δεδομένη η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους ή με ποιον τρόπο θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί».

Αίγυπτος

Το θέμα πάντως που σχολιάζεται ευρέως σήμερα στο γερμανικό τύπο είναι η νέα ένταση της βίας στην Αίγυπτο. Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Η νέα πολιτική εξουσία και ένα μέρος του λαού πιστεύει πως μπορεί να χτίσει τη δημοκρατία πάνω στα πτώματα των αντιπάλων. Ποτέ πριν δεν ήταν όμως η χώρα τόσο μακριά από την ελευθερία».

Για το ίδιο θέμα η Saarbrücke Zeitung γράφει: «Μένει η ελπίδα για ένα συμβιβασμό στο παρασκήνιο. Εγγυήσεις για ασφάλεια των Αδελφών Μουσουλμάνων, που θα συμμετείχαν στην πολιτική διαδικασία, θα έδινε μια μεγάλη ευκαιρία για το τέλος της βίας. Εάν όμως αυτοί επιμείνουν στην επάνοδο του Μούρσι, τότε υπάρχει ο κίνδυνος για αμέτρητους νεκρούς, φυλακίσεις και πολιτικές αναταραχές. Η χώρα παραμένει διαιρεμένη».

με πληροφορίες DW
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...