Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Άγριος καβγάς υφυπουργού με καθηγήτρια για τα… κουνούπια

Άναψαν τα αίματα σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Λογομαχία της υφυπουργού Υγείας με καθηγήτρια αιματολογίας.

Άγρια κόντρα στην ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των κουνουπιών, με την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη να λογομαχεί έντονα με την καθηγήτρια αιματολογίας Ντίνα Πολίτη με αφορμή τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του αίματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Με τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική να έχουν ανέλθει στα πέντε, σήμανε υγειονομικός συναγερμός.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με το iatropedia.com, έγινε αναφορά στην ασφάλεια του αίματος και για το πώς θα εξετάζεται αυτό που συγκεντρώνεται στις αιμοδοσίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι μολυσμένο με τον ιό ή όχι.

Οι διεθνείς κανόνες αναφέρουν πως όταν εμφανίζονται κρούσματα πρέπει όλη η περιοχή να μπει σε καραντίνα. Να σταματήσουν οι αιμοληψίες και να γίνει επανέλεγχος.

Από τη μία η καθηγήτρια Ντίνα Πολίτη, επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ για το αίμα, εισηγήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τεθούν σε καραντίνα οι ύποπτες περιοχές. Από την άλλη, η επίσης καθηγήτρια υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη ήταν κάθετα αντίθετη.
Η μάχη και η κόντρα δεν άργησε να ανάψει με τις δύο γυναίκες να είναι έτοιμες να επιτεθούν σχεδόν η μία στην άλλη.

Όσοι ήταν παρόντες έμειναν άφωνοι από τον… ηλεκτρισμό που υπήρχε ανάμεσα στις δύο καθηγήτριες. Μάλιστα πολλοί λένε ότι η ένταση και ο εκνευρισμός συνεχίσθηκε και στους διαδρόμους όπου οι δύο γυναίκες σιγοψιθύριζαν όχι και κολακευτικά σχόλια η μία για την άλλη.
Αποφασίστηκε καταρχάς να εξετάζεται λεπτομερώς το αίμα που συγκεντρώνεται στις αιμοδοσίες με τη σύγχρονη μέθοδο του μοριακού ελέγχου. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας κατέληξαν στο να χρησιμοποιήσουν όχι τη μέθοδο όπου κάθε δείγμα εξετάζεται ξεχωριστά (μονήρης έλεγχος), αλλά τη μέθοδο της δεξαμενής όπου εξετάζονται 6 δείγματα μαζί.

Η μέθοδος επελέγη και εξαιτίας του κόστους αλλά και επειδή ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί με ευκολία να εντοπισθεί και με αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε το κόστος για τον μονήρη έλεγχο φθάνει τα 19 ευρώ για κάθε δείγμα, ενώ για τον πολλαπλό απαιτούνται μόλις 9 ευρώ ανά 6 δείγματα.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που επέμεναν σχεδόν μετά μανίας να αξιοποιηθεί ο μονήρης έλεγχος. Άγνωστο γιατί όταν οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί εύκολα να εντοπισθεί με την πιο φθηνή μέθοδο της δεξαμενής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...