Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Kαι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε παραστεί το 1979 στην τελετή ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ

Επικρίθηκε σφοδρά ο Αλέξης Τσίπρας για την απόφασή του να μην παραστεί στη χθεσινή εκδήλωση για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Ωστόσο, κάτι παρόμοιo έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1979, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή.


Το 1979 η Ελλάδα εντάχθηκε στην (τότε) ΕΟΚ. Όμως, το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη Βουλή και δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας ένταξης. Μάλιστα, στις 28 Μαίου 1979 ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν παρέστη στη «φιέστα» (αυτή τη φρασεολογία χρησιμοποίησαν τότε οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες για την τελετή που είχε γίνει στο Ζάππειο).


Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλλιέργησε τότε συστηματικά τον αντιευρωπαϊσμό -ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο, ήταν το σύνθημά του. Ωστόσο, όταν έγινε πρωθυπουργός, εκμεταλλεύθηκε όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έδινε η ένταξη στην ΕΟΚ της Ελλάδας.

Κάποια στιγμή, στα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έβγαλε τη χώρα από την ΕΟΚ, όπως είχε ρητά υποσχεθεί προεκλογικά, είχε δώσει την εξής παροιμιώδη απάντηση: «Επειδή το κόστος της αποχώρησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της παραμονής μας»!



Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...