Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Τσίπρας: Θέλω να συναντηθώ με τον Αμερικανό πρέσβη, να τον κεράσω και καφέ

Επιβεβαιώνει ο Αλέξης Τσίπρας τα σενάρια που φέρουν το ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει γέφυρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να πυκνώνει τις επαφές του με ξένους διπλωμάτες στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «6 μέρες», το κόμμα του είναι ανοιχτό στην επικοινωνία με ξένους διπλωμάτες: «Είμαστε ανοικτοί στην επικοινωνία. Πολλοί πρεσβευτές ζητάνε συναντήσεις από εμένα κι εγώ τους δέχομαι. Δεν έχω αρνηθεί σε κανέναν. Είναι προφανές ότι, αν ζητήσει ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών να με συναντήσει, θα τον υποδεχτώ και μάλιστα θα προσφέρω και αμερικάνικο καφέ».

Ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει με τον τρόπο αυτό πληροφορίες ότι στην αντιπαράθεση Ουάσινγκτον-Βερολίνου για την επίλυση του ελληνικού χρέους, επιλέγει την... αμερικανική πλευρά. Ακόμα και πρόσωπα όπως ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ αλλά και με αμερικανικά ινστιτούτα όπως το Brookings.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας, τονίζει το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων κυβερνήσεων για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν σας κρύβω ότι έχουμε πολλές διεθνείς επαφές, ότι υπάρχει επικοινωνία. Εχουν μεγάλο ενδιαφέρον κυβερνήσεις ξένων κρατών να μάθουν ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και υπάρχει μια προσπάθεια να εξηγούμε εμείς τις θέσεις μας, γιατί πολλές φορές οι θέσεις μας διαστρεβλώνονται, όταν τις μεταφέρουν άλλα κανάλια. Υπάρχουν πολλοί καλοθελητές στην Ελλάδα να μεταφέρουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από την πραγματική για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στο εξωτερικό» και προσθέτει:

«Όλες οι σοβαρές χώρες κάνουν σχεδιασμό και τον βασίζουν πάνω σε πραγματικά δεδομένα. Άρα έχουν ενδιαφέρον να δουν τι είναι και τι θα κάνει η πολιτική δύναμη που θα κυβερνήσει στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Δεν κλείνουμε τους δίαυλους επικοινωνίας σε κανένα. Σε όλους, όμως, τονίζουμε ότι βασικός στρατηγικός μας στόχος είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα. Και να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Τσίπρας υπέρ Ομπάμα

Αίσθηση προκάλεσε προ ημερών όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Ομπάμα: «Λέω κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας να ταυτίζεται με την αμερικανική άποψη για τις λύσεις που επιβάλλονται για το ελληνικό πρόβλημα, στο πλαίσιο μιας αντιγερμανικής πολιτικής.

Αλλά και η Ρένα Δούρου πρόσφατα, με αφορμή τη σύγκρουση μεταξύ Ουάσινγκτον-Βερολίνου για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης ανέφερε σε συνέντευξή της ότι: «η επανεκλογή Ομπάμα, παρά τα δημοσίως λεχθέντα, προβληματίζει τη Μέρκελ καθώς την πιέζει να χαλαρώσει τη μέγγενη της λιτότητας».

Πηγή: | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...