Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κανέλλης στα ΝΕΑ: Προτείνω στον Τσίπρα να αρχίζει διαβάζοντας Κλασσικά Εικονογραφημένα

Με μια εκτενή αναφορά στη βιβλιοθήκη του Αλέξη Τσίπρα και στα βιβλία που αποτελούν σημεία αναφοράς για το δημόσιο λόγο του, ο αρθρογράφος των ΝΕΩΝ Ηλίας Κανέλλης κάνει μερικές αναγνωστικές προτάσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ηλίας Κανέλλης στη στήλη του σήμερα με τίτλο «Αποψυγμένα βιβλία», θυμάται ότι το 2006 σε συνέντευξή του είχε ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα ποια βιβλία έχει στη βιβλιοθήκη του για να πάρει την απάντηση «τους κλασικούς». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εννοούσε τον Μπαλζάκ αλλά το «Κράτος και Επανάσταση» του Λένιν, το «Κεφάλαιο» του Μαρξ, το «Η καταγωγή της οικογένειας» του Ένγκελς» για να προσθέσει στη συνέντευξη «... αλλά εντάξει ας μη φορτώσουμε τον κόσμο με αυτά».

Με αφορμή την πρόσφατη εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για τον Αντόνιο Γκράμσι, ο Ηλίας Κανέλλης γράφει: «Στεναχωρήθηκα. Όχι γιατί πάει να φορτώσει τον κόσμο με πράγματα που καταλαβαίνει, αλλά γιατί φορτώνεται ο ίδιος με πράγματα που δε μπορεί και δεν χρειάζεται να καταλάβει».

Ο Ηλίας Κανέλλης καταλήγει ως εξής: «Η ξύλινη, κοινότοπη και, εντέλει, άσχετη περιδιάβαση πάνω από ένα γνωστικό εργαλείο πραγματικά άχρηστο στην ιστορική καμπή που περνάμε, αποδεικνύει ότι, όταν στα 18 σου δεν διαβάζεις του κλασικούς που χρειάζεται, τα 38 απλώς ισορροπείς πάνω από δυσκολοχώνευτα τσιτάτα και σοβαροφανείς αερολογίες. Μήπως ήταν καλύτερα να αρχίσει με τα Κλασικά Εικονογραφημένα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...