Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε ρόλο Γενικού Εισαγγελέα στη Βουλή

Οπως ο πατέρας της Νίκος Κωνσταντόπουλος έμεινε στην ιστορία με τον ρόλο του «αγέλαστου κακού» ως κατήγορος στην «δίκη του αιώνα» για το σκάνδαλο Κοσκωτά έτσι και η κόρη του Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκινάει τη βουλευτική της καριέρα φέρνοντας τη Βουλή στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Επικοινωνιακό τέχνασμα για να ξεχωρίσει ή αρχή μιας φιλόδοξης πορείας που μπορεί να την οδηγήσει και στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ;
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, 36 ετών, είναι κόρη του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου και της δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου, η οποία μετά από χρόνια καριέρας στην εφημερίδα «Τα Νέα» είναι σήμερα μέλος του ΕΣΡ. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα, στη Σορβόννη και στο Πανεσπιτήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το ποινικό δίκαιο.
Η εμπλοκή της στη μάχιμη δικηγορία ξεκίνησε το 2003 και πολύ γρήγορα ξεχώρισε αναλαμβάνοντας πολύκροτες υποθέσεις, όπως η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και η σκοτεινή υπόθεση του Κώστα Τσαλικίδη που βρήκε τραγικό θάνατο με την αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ακολουθεί τον πατέρα της στις δίκες και είναι χαρακτηριστικό ότι επιλογή του κ. Κωνσταντόπουλου ως προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός τον βρήκε στην Αμφισσα όπου συμμετείχε, μαζί με την κόρη του Ζωή, στη δίκη της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ως δικηγόρος της οικογένειάς του.
Η Ντόρα Μπακογιάννη την είχε κατηγορήσει, με πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι ήταν δικηγόρος και του Γιάννη Σερίφη που εμπλέκονταν στην υπόθεση τρομοκρατίας της 17Ν αλλά αθωώθηκε.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν άργησε να εξαπολύσει επίθεση στα Νέα και στην κυρία Μπακογιάννη:
«Ο Γιάννης Σερίφης, τον οποίο είχα την τιμή να υπερασπισθώ από κοινού με τους έγκριτους συναδέλφους Σπύρο Φυτράκη και Γιάννη Ιωαννίδη (τ. Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης), έχει αθωωθεί αμετακλήτως για την υπόθεση αυτή και μάλιστα δύο φορές, αφού είχε το θλιβερό προνόμιο να στοχοποιείται κατ' επανάληψη από μηχανισμούς τους οποίους ενοχλούσε η δράση του υπέρ των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Η κυρία Μπακογιάννη προφανώς λησμόνησε και αυτήν την... «λεπτομέρεια» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Εισαγγελέας στη Βουλή
Στη Βουλή η νεαρή βουλευτής παρακολουθεί ανελλιπώς τις κοινοβουλευτικές εργασίες και έχει σπάσει ρεκόρ στην κατάθεση ερωτήσεων για θέματα επικαιρότητας.
Διακρίθηκε, ωστόσο, για τη συνήθειά της να διακόπτει τους ομιλητές (συνήθεια που ως τώρα είχε μόνο η Λιάνα Κανέλλη στα πάνελ) και να μονοπωλεί τις συζητήσεις συνηθίζοντας να αγορεύει, όπως κάνει ο πατέρας της στα δικαστήρια.
Πρόσφατα η κ. Κωνσταντοπούλου πέτυχε ρεκόρ παρεμβάσεων, με τις οποίες διέκοπτε συνεχώς τους ομιλητές, γεγονός που έκανε τον αντιπρόεδρο της Βουλής Θανάση Νάκο να αντιδράσει έντονα και να τα «ψάλλει» στην βουλευτή.
Ο κ. Νάκος είπε στην Κωνσταντοπούλου ότι τέτοια συμπεριφορά δεν την είχε κανένας βουλευτής από το 1974, κάτι που πάντως δεν πτόησε την βουλευτή η οποία συνέχισε να διακόπτει.
Οι νέες διακοπές προκάλεσαν την έκρηξη του κ. Νάκου:
«Σταματήστε επιτέλους κυρία Κωνσταντοπούλου. Είμαι εδώ έντεκα ώρες και το μόνο που κάνω από το πρωί είναι να προσπαθώ να σας ανακαλέσω στην τάξη. Τι συμπεριφορά είναι αυτή; Ωραία αγωγή σας έδωσαν απ´το σπίτι σας», της είπε.
Η ατάκα του κ. Νάκου έκανε το γύρο των ΜΜΕ αλλά δεν πτόησε την νεαρή βουλευτή η οποία θεωρεί μάλλον ότι οι αντιδράσεις του «καθεστώτος» αποτελούν εύσημα για την κοινοβουλευτική παρουσία της. Κάποιοι άσπονδοι φίλοι της, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, υπερβάλλουν στην κριτική τους λέγοντας ότι η νεαρή βουλευτής υιοθετεί το σκληρό στυλ στη Βουλή και θέλει να γίνει ο φόβος και ο τρόμος του Κοινοβουλίου προκειμένου να κερδίζει φήμη στον επαγγελματικό της στίβο.
Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ημέρες αργότερα και ενώ «ανέκρινε» επί 30 λεπτά δίκην Γενικού Εισαγγελέα τον Σπύρο Κλαδά, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της επιτροπής Τάσος Νεράτζης της είπε: «Σταματήστε να μιλάτε! Αυτό πια είναι ναρκισσισμός», παρατήρηση που πάλι δεν πτόησε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο
Αποκορύφωμα ήταν η ένταση που δημιούργησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με συνεχείς ερωτήσεις προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος επίσης κατέθετε για τη λίστα Λαγκάρντ. Οι ερωτήσεις εκνεύρισαν πάρα πολύ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησαν όμως και εντάσεις μεταξύ μελών της επιτροπής και του προεδρείου.
Μάλιστα κάποια στιγμή η κ. Κωνσταντοπούλου είδε τον κ. Βενιζέλο να λαμβάνει ένα σημείωμα και ρώτησε: «Είδα ότι πήρατε ένα σημείωμα. Τι σημείωμα είναι αυτό;» σαν να βρισκόταν σε αίθουσα δικαστηρίου και ανέκρινε κάποιον εγκληματία ! Ο κ. Βενιζέλος με έντονο εκνευρισμό απάντησε:
«Κυρία μου, είναι προσωπικό... Μου θυμίζει την υποχρέωση μου να πάρω ένα φάρμακο!». Ο Βενιζέλος έφτασε στο σημείο μέχρι και να χτυπήσει το χέρι στο έδρανο από τον εκνευρισμό του για να λάβει το σχόλιο της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία συνέχισε απτόητη λέγοντας: «Έχετε καταστρέψει τη χώρα και δεν δικαιούστε να χτυπάτε το χέρι».
Μάλιστα, επειδή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούσε να αμφισβητεί το περιεχόμενο του χαρτιού που ενεχείρισε στον κ. Βενιζέλο ένας συνεργάτης του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να το καταθέσει στο προεδρείο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως ήταν υπενθύμιση για να πάρει ένα φάρμακο που έχει στην αγωγή του.
Διέλυσε την Επιτροπή
Η μεγάλη διάρκεια της παρέμβασης της κ. Κωνσταντοπούλου -26 λεπτά κράτησαν οι ερωτήσεις της- δημιούργησε όμως και επεισόδιο μεταξύ του προέδρου Νεράτζη και του Απόστολου Κακλαμάνη ο οποίος διαμαρτυρήθηκε. «Είστε ανίκανος να κάνετε τη δουλειά σας. Επί 3 ώρες ακούμε την κ. Κωνσταντοπούλου», είπε στον πρόεδρο ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Νεράτζης απείλησε με αποχώρηση, αν δεν ανακαλούσε.
«Να αποχωρήσετε να προεδρεύσει άλλος!», απάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για να πάρει απάντηση με αιχμές για την ηλικία του από τον πρόεδρο: «Ορίστε δείτε. Δείτε, έκανε ερωτήσεις 25 λεπτών. Είμαι ικανότερος εξ υμών γιατί δεν είμαι υπέργηρος και αυτό είναι το αποτέλεσμα... Τελειώνετε κ. Κωνσταντοπούλου για να απολαύσουμε τις ερωτήσεις του κ. Κακλαμάνη».
Φιλοδοξίες για ψηλά
Οσοι γνωρίζουν καλά την κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρουν ότι πρόκειται για μια σοβαρή και φιλόδοξη πολιτικό, η οποία έχει βάλει στόχο να φτάσει ψηλά. Στα σχέδιά της αναφέρουν είναι η ανάληψη υπουργείου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα, ώστε να αποδείξει σε πρώτο χρόνο τις ικανότητές της και να ξεδιπλώσει τις γνώσεις που απέκτησε κατά τις πολυετείς σπουδές της και την δικηγορική της πορεία.
Πηγές αναφέρουν ότι απώτερος στόχος της νεαρής βουλευτού είναι να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του κόμματος, να ξεχωρίσει για τις διεκδικητικές της ικανότητες και να περιμένει τη σειρά της για τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, στην μετα-Τσίπρα εποχή.

Πηγή:  | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...