Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Διάλογοι φωτιά Υπουργών - Τρόικας. Όλο το παρασκήνιο...

Ως. ταύρος σε υαλοπωλείο, χαρακτηρίζεται η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στη τρέχουσα αξιολόγηση, αφού όπως φάνηκε κυρίως στη διπλή «επίσκεψη» των επικεφαλής της Τρόικας στην Τράπεζα της Ελλάδας, οι...
ενστάσεις, οι επιφυλάξεις και οι απαιτήσεις του Π. Τόμσεν και των συνεργατών του, άγγιξαν τα όρια της πρόκλησης.


Ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι το Ταμείο για τους δικούς του λόγους επιχειρεί να δυναμιτίσει τη διαπραγμάτευση, όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για τα εργασιακά, τις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, προκαλώντας τεχνητή κρίση ακόμα και για τις διορθώσεις στα φορολογικά πρόστιμα και στο Φόρο Υπεραξίας!


Αυτό που προβληματίζει την Αθήνα, είναι ότι οι «συνέταιροι» του Π. Τόμσεν στη Τρόικα προτίμησαν να τηρήσουν σιγή ιχθύος, παρά το ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ μπαίνει στα «χωράφια» τους, δείγμα του ότι η επικείμενη συνεδρίαση του EUROGROUP και ο δρόμος που οδηγεί στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Αν και το προ ημερών δημοσίευμα των F.T. για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών (έως 20 δις ευρώ) διαψεύστηκε εκ προοιμίου από πηγές του Ταμείου, χαρακτηρίστηκε- όχι αδίκως- από πηγές του οικονομικού επιτελείου ως προάγγελος εμπλοκής, αίσθηση που επιβεβαιώθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα όταν ο Π. Τόμσεν επέμεινε χωρίς να αιτιολογήσει τις εκτιμήσεις του, ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα αγγίξουν τα 9 δις ευρώ. Η στάση του. απεσταλμένου της Κ. Λαγκάρντ προκάλεσε έντονη δυσφορία στον Γ. Προβόπουλο, ο οποίος βρισκόταν εξαρχής σε ανοικτή γραμμή με το στρατηγείο της ΕΚΤ, ενώ το κλίμα φορτίστηκε όταν ο Π. Τόμσεν αρνήθηκε πεισματικά να αναλύσει τις παραμέτρους των αναλύσεων του ΔΝΤ. Η βαριά ατμόσφαιρα μεταφέρθηκε στο γραφείο του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος μεταφέροντας και τον προβληματισμό του Πρωθυπουργού, φέρεται να είπε ορθά- κοφτά στον Π. Τόμσεν: «δεν πρόκειται να λύσουμε εμείς τα δικά σας προβλήματα», λοξοκοιτώντας και προς τη πλευρά του εκπροσώπου της ΕΚΤ Κ. Μαζούχ, ο οποίος όπως λένε οι κακές γλώσσες, «ποιεί τη νήσσα».

Ο "παρανοϊκός"
Ενδεικτικό της περίεργης- αν όχι ύποπτης- στάσης της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, είναι το «θερμό» επεισόδιο στη Καραγιώργη Σερβίας, όπου ακόμα και ο συνήθως πράος Γ. Μαυραγάνης βγήκε από τα. ρούχα του, με τον τεχνοκράτη του ΔΝΤ, ο οποίος ενώ οι συζητήσεις για τα φορολογικά πρόστιμα και τον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων είχαν μπει στη τελική ευθεία, αυτός έφερε τα πάνω- κάτω, βάζοντας βέτο σε όλα! «Λόγω της ανυποχώρητης στάσης σας δημιουργείτε πρόβλημα στην οικονομία, καθώς όσο δεν κλείνει το ζήτημα, δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση», φέρεται να τόνισε σε αυστηρό ύφος ο υφυπουργός Οικονομικών στον τεχνοκράτη του ΔΝΤ, ο οποίος απαιτεί να μην εξαιρεθούν τα παλιά (άνω των 25 ετών) ακίνητα από τον Φόρο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η στάση αυτή του εκπροσώπου του ΔΝΤ προκάλεσε αίσθηση ακόμα και στους τεχνοκράτες της Κομισιόν και της ΕΚΤ, που συμμετέχουν στο κλιμάκιο, οι οποίοι στις μεταξύ τους συνομιλίες χαρακτήρισαν «παρανοϊκή» τη στάση του συνεργάτη του Π. Τόμσεν! Αν και το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι θα νομοθετήσει μονομερώς, εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε αυτή τη στάση για πρόστιμα και Φόρο Υπεραξίας, στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι η συμπεριφορά της Τρόικας ή μάλλον του ΔΝΤ «δημιουργεί τρομακτικό πρόβλημα».

Τα παζάρια για τη δόση
Αν και ο Γ. Στουρνάρας δηλώνει επισήμως ότι δεν ανησυχεί για τη δόση, σημειώνοντας ότι όλα μπορούν να τελειώσουν με μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη αμέσως μετά από τη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EUROGROUP, οι. σειρήνες περί διαρκούς εμπλοκής έως τις κάλπες του Μαίου, ασφαλώς δεν αφήνουν. ασυγκίνητη την Αθήνα. «Δεν υπάρχει σενάριο χωρίς δόση έως τον Μάιο» τονίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρώντας να σβήσει τις «φωτιές» πριν φουντώσουν, ωστόσο έτερος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώνει ότι τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν βραχυπρόθεσμα τα 3 δις ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τη κάλυψη τρεχουσών αναγκών ρευστότητας. Σε αυτά τα 3 δις ευρώ, θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα περίπου 3 δις ευρώ που εντοπίστηκαν στα. συρτάρια φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εσωτερικός δανεισμός, ενώ εάν τελικά φτάσουμε στο σημείο «μηδέν», δηλαδή στα τέλη Μαίου όπου έχουμε λήξεις ομολόγων περίπου 9,5 δις ευρώ, τότε θα χρησιμοποιηθεί και το «εργαλείο» των έκτακτων εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν ακραίο αυτό το σενάριο, εκτιμώντας ότι στη πραγματικότητα η κρίση που έχει δημιουργήσει κυρίως η στάση του ΔΝΤ, είναι τεχνητή. Ήδη στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, τα σημεία σύγκλισης είναι, πλέον, περισσότερα από τα σημεία διαφωνίας, ενώ στα εργασιακά είναι προφανές ότι ο προβληματισμός για τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων προέρχεται κυρίως από το πώς θα γίνει ο χειρισμός εντός της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν «περνάει» αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις. Ωστόσο, το «κλειδί» δεν είναι άλλο από τη στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι απέναντι στις ελληνικές θέσεις για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς εάν επιμείνουν στη σύνδεση της με τη τρέχουσα αξιολόγηση, τότε το αποκαλούμενο «ακραίο» σενάριο θα αρχίσει να πλανάται στον ουρανό της Αθήνας.

Από την εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...