Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ: «Φρένο» στην εσωστρέφεια

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

«Οποιος υπουργός τολμήσει τώρα να πιέσει για τη διαδοχή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα έχει να κάνει με την κοινωνία», έλεγε στα τέλη της εβδομάδας βουλευτής του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη. Οπως εξηγούσε, την ώρα που δοκιμάζονται οι αντοχές της κυβέρνησης Παπαδήμου, και κατ’ επέκταση η βιωσιμότητα της χώρας, οποιαδήποτε άλλα ζητήματα επιχειρήσουν να επισκιάσουν τα μείζονα θα προκαλέσουν την αντίδραση των πολιτών και εν όψει μάλιστα εκλογών θα θέσουν στον κοινωνικό μαυροπίνακα όποιον επιχειρήσει να ανατρέψει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.
Οι πολιτικές εξελίξεις
σαφώς και δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες από τους ενδιαφερόμενους για την αρχηγία του κόμματος, που προσέρχονται την Τρίτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Και την ώρα που στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η προοπτική να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλοι επαναδρομολογούν σε νέες βάσεις τη στρατηγική τους και αρκετοί τη… φόρα με την οποία ζητούσαν άμεσες διαδικασίες για την αρχηγία του κόμματος. Αλλωστε, ο κ. Παπαδήμος έχει… εκθέσει ήδη στην κοινή γνώμη μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου part time υπουργούς από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Πίστωση χρόνου
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πλέον κερδισμένος φαίνεται να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, όπως έχει γίνει περισσότερο από εμφανές από τις κινήσεις του έως τώρα, τη συνεχή μετάθεση της ημερομηνία συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και την ευρεία σύνθεση των συμμετεχόντων σε αυτήν, επιδιώκει πίστωση χρόνου, προκειμένου να οργανώσει την προσωπική του επόμενη μέρα μετά τη διετή παραμονή στη θέση του πρωθυπουργού. Αλλωστε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει κατ’ επανάληψιν ότι κεντρική του προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο ελληνικός λαός απαιτεί πολιτικούς και κόμματα, που βάζουν το ευρύτερο συμφέρον πάνω από το στενό εκλογικό συμφέρον, είπε στην τελευταία του ομιλία στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. «Αυτό κάνουμε κι εμείς. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Η συνεργασία μας σήμερα είναι και εγγύηση για τους πολίτες μας, όπως και για όσους μας βοηθούν - τους φορολογούμενους των άλλων χωρών, τους λαούς που φορολογούνται και μας δανειοδοτούν», πρόσθεσε.
Η μπάλα στην κερκίδα
Οσο για την ατζέντα της συνεδρίασης της Τρίτης και την εξέλιξή της από την πλευρά του αρχηγού τουλάχιστον, ο νέος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, έδωσε ήδη ένα πολύ σαφές περίγραμμα όταν στις αρχές της εβδομάδας που προηγήθηκε έλεγε πως «θα αρχίσει μια μεγάλη εσωκομματική δημοκρατική συζήτηση». Οπως και ότι «οι διαδικασίες δε θα ανοίξουν με βιαστικό και αγχωτικό τρόπο». Σε ό,τι αφορά τη στάση του κ. Παπανδρέου, ήταν εξίσου «διαφωτιστικός» λέγοντας ότι «θα τοποθετηθεί, όπως το έχει κάνει σε όλη αυτή την περίοδο με ειλικρίνεια και ευθύνη απέναντι στην παράταξη κι απέναντι στη χώρα». Κατά τον κ. Μπεγλίτη, οι τρεις μείζονες προτεραιότητες, είναι «η πρώτη η επιτυχία του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου μέσα από την υλοποίηση της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου. Η δεύτερη είναι η κατά το δυνατόν ομαλή εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα επηρεάσει και τις δικές μας διαπραγματεύσεις.
Και η τρίτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι το άνοιγμα με συντεταγμένο και ενωτικό τρόπο μιας ευρύτερης εσωκομματικής συζήτησης για το πού βρισκόμαστε, έναν απολογισμό της διετούς κυβερνητικής μας θητείας, αλλά κυρίως το πού πάμε».
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ερωτηθείς υπογράμμισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Παπανδρέου αν το θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος που εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο θα ανοίξει επίσημα μεν τη συζήτηση για την επόμενη μέρα και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, αλλά στο θέμα της ηγεσίας θα πετάξει την μπάλα στην κερκίδα.
Ο χρόνος των εκλογών
Ρυθμιστής των εσωκομματικών εξελίξεων θα είναι πάντως ο χρόνος των εκλογών. Μια επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ των αρχηγών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ που στηρίζουν την κυβέρνηση και του κ. Παπαδήμου και συμφωνία για τη χρονική τους μετάθεση προς το καλοκαίρι, θα επισπεύσουν ή θα επιβραδύνουν τις διαδικασίες.
Πολύ εύστοχα ο Ευ. Βενιζέλος συνέδεσε την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή την ημερομηνία των εκλογών με την επίτευξη του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου και τις εσωκομματικές εξελίξεις. «Δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τώρα, όταν νυχθημερόν διαπραγματεύεται το PSI», τόνισε και σε άλλη αποστροφή του λόγου του υπογράμμισε «δεν έχουμε περιθώρια για ταλαντεύσεις και δισταγμούς και όλα όσα πρέπει να γίνουν πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο που θα στηρίζουν πάση δυνάμει το έργο του πρωθυπουργού». Στο πλαίσιο αυτό κι επαναλαμβάνοντας παλαιότερη δήλωσή του «ντρέπομαι να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο πέραν των επιτακτικών αναγκών για την διάσωση της χώρας», έδωσε κατά ένα τρόπο και το στίγμα της στάσης του στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Υπέρ της ομοψυχίας
Η Α. Διαμαντοπούλου έχει ταχθεί ήδη υπέρ της εθνικής ομοψυχίας που, όπως έχει επισημάνει, «ξεκινά από τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς» καθώς και υπέρ της επέκτασης του χρονικού ορίζοντα της σημερινής κυβέρνησης έως το τέλος της τετραετίας. Η υπουργός Παιδείας αναγνωρίζει στον κ. Παπαδήμο ακόμη και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, σε αντίθεση με τον εταίρο της στην τρόικα Αν. Λοβέρδο που χαρακτήρισε μη σοβαρή αυτήν τη συζήτηση και μέχρι την Παρασκευή τουλάχιστον ήταν απολύτως ξεκάθαρος ότι οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκινήσουν πριν από τις εκλογές και να είναι «συντομες και καθαρές».
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, εάν πρώτα δε διασφαλίσουμε την επόμενη μέρα της Ελλάδας», έχει πει και ο Γ. Ραγκούσης. Ακόμη και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που εκ υστέρων διαφοροποιήθηκε από την πολιτική του μνημονίου, έχει δηλώσει ότι ο τόπος θα χρειαστεί τον κ. Παπαδήμο και μετά τις εκλογές. Εχει υποστηρίξει μάλιστα ότι «αυτήν τη στιγμή έχουμε μία και μόνο προτεραιότητα: να αφοσιωθούμε στην επιτυχία του έργου και στα αποτελέσματα που πρέπει να έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου».
 agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...