Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Πρώτο κόμμα η ΝΔ στην δημοσκόπηση της Alco

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco για το πρώτο θέμα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν περίπου ανέπαφη την ποσοστιαία διαφορά τους , όπως καταγράφηκε στην αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά περίπου τρεις μονάδες.

Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων:
Νέα Δημοκρατία 23,1%
ΣΥΡΙΖΑ 21,4%
ΠΑΣΟΚ 13,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,3%
Δημοκρατική Αριστερά 6%
ΚΚΕ 5,2%
Χρυσή Αυγή 3,8%
Άλλο κόμμα 7,7%
Το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο κόμμα, υποχωρεί λίγο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ όλα τα λεγόμενα μικρά κόμματα συρρικνώνονται σε σχέση με τα αποτελέσματα της αναμέτρησης του Μαΐου.
Από την έρευνα προκύπτουν μια σειρά από αντιφάσεις. Για παράδειγμα, ενώ οι Έλληνες αποδοκιμάζουν με την ψήφο τους το μνημόνιο, «υπερψηφίζουν» κατά 80% την παραμονή στο ευρώ και μόλις 10% των ερωτηθέντων θέλει την επιστροφή στην δραχμή.
Το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κυριότερος υπεύθυνος για το ότι δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Το 15% για το μη σχηματισμό κυβέρνησης θεωρεί υπεύθυνο τον Αντώνη Σαμαρά και μόλις 9% τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αρνητικό είναι και το ισοζύγιο για του πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με τη στάση τους και τους χειρισμούς τους από τις εκλογές και μετά. Οι χειρισμοί του Αντώνη Σαμαρά  αντιμετωπίζονται αρνητικά σε ποσοστό 63%, του Αλέξη Τσίπρα σε ποσοστό 54%, του Ευάγγελου Βενιζέλου σε ποσοστό 60%, του Πάνου Καμμένου σε ποσοστό 64%, ενώ το μικρότερο ποσοστό αρνητικό ποσοστό για του χειρισμούς συγκέντρωσε ο Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 52%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκροές των μικρότερων κομμάτων προς τα δύο πρώτα.Εκεί φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερά και ο ΛΑΟΣ. Συγκεκριμένα, το 17,5% αυτών που ψήφισε το κόμμα του Πάνου Καμμένου κατευθύνεται προς το ΣΥΡΙΖΑ, το 17% αυτών που ψήφισαν ΚΚΕ στρέφεται επίσης προς την Κουμουνδούρου, ενώ το 13,5 % που ψήφισε Χρυσή Αυγή τώρα πάει προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση στο ερώτημα για το τι κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες. Το 37% θέλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των κομμάτων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και το 24% μια κυβέρνηση ΝΔ με την συμμετοχή των κομμάτων της κεντροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...